IZBORNA NOĆ

Analitičar Adnan Ćerimagić iz Berlina za "Avaz": Mir na zapadnom Balkanu ne smije se uzeti zdravo za gotovo

Nova njemačka vlada mora raditi na strategiji EU za zapadni Balkan, kaže Ćerimagić

Piše: A. Bajramović

26.9.2021

Ćerimagić: EU gubi uticaj. Arhiv

Buduća njemačka vlada treba “pokupiti ostatke pokvarene evropske politike prema Balkanu”, smatra analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, Adnan Ćerimagić. U razgovoru za “Avaz” on upozorava da velike riječi o budućnosti zapadnog Balkana u EU više nemaju snagu kakvu su imale prije 10 ili 15 godina.

- Srbija na granicu sa Kosovom šalje tenkove i vojne avione, ministri govore o ratu, a u BiH član Predsjedništva iz Republike Srpske govori o nemogućnosti suživota kršćana i muslimana. U svim tim događajima EU pokazuje da gubi uticaj. Još uvijek ne znamo kako će izgledati nova njemačka vlada. I SPD i CDU/CSU najavljuju da će pokušati sastaviti vladu, a Zeleni i Liberali najavljuju da će prvo sami razgovarati pa onda vidjeti koja im od dvije veće stranke višee odgovaraju. S obzirom na razvoj događaja na zapadnom Balkanu, koje god od četiri stranke budu u vladi morale bi raditi na strategiji EU za zapadni Balkan, koja će biti prihvatljiva za svih 27 zemalja članica i koja će biti privlačna reformskim snagama u regionu – kazao nam je Ćerimagić.

Prema njegovim riječima, ESI predlaže da dio te strategije bude ponuda o članstvu u jedinstvenom tržištu EU za sve zemlje regiona, kao međukoraku do punopravnog članstva u EU.

- Time bi se zemljama regiona u 5 do 7 godina omogućila puna korist od pune slobode kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala. Najvažniji uslovi bili bi vezani za vladavinu prava i demokratiju. Ovakvom politikom bi se obezbjedio i mir u regionu koji, kao što vidimo ovih dana u regionu ali i svuda oko EU, niko ne smije uzeti zdravo za gotovo – ističe Ćerimagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.