16. SEPTEMBAR

Danas se obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Ovogodišnjim sloganom "Montreal Protocol - Keeping us, our food and vaccines cool", istaknuto je da je Montrealski protokol danas mnogo više od onoga što je bio na početku

Danas se podsjeća na poseban značaj ovog dana, jer je tada usvojen jedan od najuspješnijih međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine. Ilustracija

Piše: A. Č.

16.9.2021

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obilježava se danas, 16. septembra.

Danas se podsjeća na poseban značaj ovog dana, jer je tada usvojen jedan od najuspješnijih međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine – Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Ovogodišnjim sloganom "Montreal Protocol - Keeping us, our food and vaccines cool", istaknuto je da je Montrealski protokol danas mnogo više od onoga što je bio na početku.


Fond za zaštitu okoliša FBiH. Avaz

Smanjenjem proizvodnje, potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova očekuje se da će se do kraja vijeka izbjeći porast globalne temperature do 0,4 stepena.

Sve zemlje potpisnice Protokola su uprkos izazovima pandemije COVID-19 pokazale izuzetnu volju i odgovornost u ispunjavanju svojih obaveza i u sprovođenju kontrolnih mjera.

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotačamu je podizanje svijesti o problematici ozonskog omotača te istraživanju načina kako ga očuvati, a obilježava se od 1994. godine. 

"Ozonska rupa" je prvi put primijećena osamdesetih godina prošlog stoljeća, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizikalno-hemijski procesi, u kojima atomi hlora i broma iz plinovitih freona i halona cijepaju molekule ozona. Postupno ukidanje i kontrola korištenja tvari koje oštećuju ozon i time ga smanjuju, pomogle su u zaštiti ozonskog sloja za sadašnje i buduće generacije i značajno doprinijeli globalnim naporima u rješavanju klimatskih promjena.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.