ŠPANSKI IDENTITET

Nova prevara predsjednika Suda BiH Ranka Debevca: Kako je Kaveson kupio stan u Makarskoj

Koristeći državljanstvo Španije, predsjednik Suda BiH postao vlasnik nekretnine u Hrvatskoj, ali je pitanje da li je sve i kako prijavio VSTV BiH

Debevec: Nova muljaža čelnika Suda BiH. Avaz

Piše: Miralem Aščić

27.9.2021

Dok se čeka odluka Drugostepene komisije u disciplinskom postupku protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH koji je optužen da je, između ostalog, sakrio i nije prijavio imovinu u Španiji, kao ni dvojni identitet, na vidjelo izlaze nove nepravilnosti u režiji prvog čovjeka Državnog suda.

Očita muljaža

Iako mu je Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća progledala kroz prste, pa prekršaj sakrivanja imovine i dvojnog državljanstva u Španiji okarakterizirala samo javnom opomenom, novi skandal Debevca dokaz je očite muljaže i sakrivanja iza državljanstva Španije, o kojem niko nije znao ništa skoro punih 14 godina.

Debevec je od VSTV-a sakrio imovinu u Španiji, kao i to da posjeduje dvojni identitet na ime Ranko Debevec Kasevon, koji uredno koristi kada putuje. Ništa od toga nije navodio godinama podnoseći izvještaje VSTV-u.


Faksimil zemljišnoknjižnog odjela Makarske. Avaz

Upravo je Debevec, koristeći se državljanstvom Španije, a ne BiH, postao i vlasnik 1/1 dvosobnog stana u Makarskoj, što je očito iz dokumentacije koja je u posjedu „Avaza“.

On je ovu nekretninu kupio na ime Ranko Debevec Kaveson, gdje je tokom transakcije naveo špansku adresu stanovanja - Torremelinis Španija.


Vlasnik nekretnine 1/1. Avaz

Upitno je da li je Debevec kupovinu ove nekretnine uopće prijavio Visokom sudskog i tužilačkom vijeću i, ako jeste, pod kojim imenom. Ako je prijavio kupovinu ove nekretnine pod identitetom koji nije prijavio VSTV-u i za koji niko nije znao do otkrivanja afere „Kaveson“, onda mu slijedi novi disciplinski postupak.

Niko nije znao

Očito je Debevec želio izbjeći pravnu zavrzlamu, prema kojoj bh. državljani ne mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj, ali je pitanje kome je to prijavio i koliko je ukupno nekretnina kupio na ime Ranko Debevec Kaveson i od kojih para.

Nema sporazuma

Debevec uredno koristi dvojno državljanstvo Španije, a sporno je to što BiH nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu s Kraljevinom Španijom. To znači da Debevec dvojno državljanstvo BiH i Španije nije mogao ni imati i pitanje je kako ga je uopće i dobio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.