ISTRAŽIVANJA

Ruski Institut „M. P. Chumakov“ potvrdio: Lijek Lysobact Complete Spray® djeluje protiv uzročnika COVID-19

Ovaj lijek demonstrira snažnu antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2 virusa te na taj način može pomoći u smanjenju virusnog opterećenja

Komponente preparata Lysobact Complete Spray® uništile su membranu virusa. Agencije

Z. K.

27.9.2021

Lijek Lysobact Complete Spray® bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije “Bosnalijek” djeluje i protiv uzročnika COVID-19, potvrdilo je istraživanje provedeno u ruskom Federalnom naučnom centru za istraživanje i razvoj imunobioloških proizvoda Ruske akademije za nauku „M. P. Chumakov“.


Dišni sistem

Ovaj institut je, inače, razvio i proizvodi jednu od tri ruske vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa (CoviVac). Rezultati laboratorijskog ispitivanja (https://umedp.ru/articles/perspektivy_primeneniya_kombinirovannykh_preparatov_lizotsima_pri_covid19.html?sphrase_id=69965) pokazali su da ovaj lijek demonstrira snažnu antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2 virusa te na taj način može pomoći u smanjenju virusnog opterećenja, tj. broja virusnih čestica na sluznici dišnog sistema.

Prema autorima istraživanja, komponente preparata Lysobact Complete Spray® uništile su membranu virusa, zbog čega virus gubi sposobnost inficiranja i uništavanja ćelije. Iz navedenog se može zaključiti da bi primjena Lysobact Complete Spraya® u prvim danima potvrđene zaraze koronavirusom mogla smanjiti virusno opterećenje u organizmu inficirane osobe, ojačati lokalnu otpornost te smanjiti mogućnost za pogoršanje oboljenja.


Lizozim u sastavu ovog lijeka ima antiupalno djelovanje. Agencije

Osim toga, lizozim u sastavu ovog lijeka ima antiupalno djelovanje te reducira simptome bola i nadraženost sluznice grla ukoliko se navedeni simptomi pojave. Cilj in vitro studije bio je ispitati učinak lijeka na replikaciju SARS-CoV-2 virusa na eksperimentalnom modelu kulture ćelija.


Nedovoljan imunitet

Za to su stručnjaci centra “Chumakov” koristili kulturu Vero ćelija bubrega zelenog majmuna, certificiranu za proizvodnju vakcina. Ćelije su pomiješane sa sojem virusa SARS-CoV-2 i s rastućim razrjeđenjima lijeka Lysobact Complete Spray®. Prema rezultatima studije, Lysobact Complete Spray® suzbija replikaciju, čak i u znatno razrijeđenom obliku.

Aleksandar Gorelov, jedan od vodećih ruskih epidemiologa i dopisni član Ruske akademije za nauku, govoreći o rezultatima studije u izjavi za ruske medije, naglasio je činjenicu da je za obolijevanje od COVID-19 potrebna ili visoka doza virusnih čestica ili nedovoljan imunitet sluznice.

- Kad ima malo virusnih čestica, a nivo imuniteta sluznice je dovoljno visok, infekcija može biti blaga ili se uopće ne manifestirati. Zato se preporučuju antiseptički lijekovi širokog spektra koji pomažu smanjiti virusno opterećenje na tijelo. Ispitivani lijek koji sadrži antiseptike cetilpiridinijev hlorid i lizozim koji istovremeno povećava lokalni imunitet, jedan je od takvih preparata koji smanjuju vjerovatnost napredovanja bolesti i, štaviše, potencijalno može pomoći u smanjenju rizika od širenja virusa - kaže Gorelov.

Virusne čestice

Procjenjuje se da je kod težih oblika COVID-19 infekcije opterećenje česticama koronavirusa znatno veće u odnosu na blaže slučajeve, što upućuje na to da je veća količina virusnih čestica povezana s težim oblicima bolesti.

S obzirom na poznat način prijenosa ovog virusa zračnim kapljicama s čovjeka na čovjeka, smanjenjem broja čestica virusa na sluznici usta i grla kao prvih vrata za ulazak virusnog uzročnika, može se potencijalno smanjiti rizik od razvoja težih simptoma, ali i smanjiti mogućnost prijenosa bolesti.


Kako se zaštititi

Za zaštitu od virusnih infekcija ključno je zadržati sposobnost tijela da samostalno sprečava infekciju i bori se protiv virusa. Prirodna zaštitna svojstva tijela se mogu nadopuniti i pojačati upotrebom lijekova koji sadrže lizozim - enzim koji je element nespecifičnog ljudskog imuniteta i ima antivirusno djelovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.