SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Regionalna saradnja opština: Bratimili se sarajevski Stari Grad i skopske opštine Čair i Aerodrom

Regionalna saradnja opština: Bratimili se sarajevski Stari Grad i skopske opštine Čair i Aerodrom. Općina Stari Grad Sarajevo

Piše: M. D. A.

27.9.2021

Općina Stari Grad Sarajevo uspostavila je pobratimske odnose sa dvije veoma značajne opštine iz Skopja, Sjeverna Makedonija, čime je trasiran put za buduću saradnju na brojnim projektima. Sporazume o bratimljenju i saradnji Stari Grad je potpisao sa Opštinim Čair Skopje, te Opštinom Aerodrom. Dok je Opština Čair najstarija skopska opština koja predstavlja jezgro iz kojeg je nastao cijeli grad, Opština Aerodrom smatra se jednom od najmodernijih i najurbanijih opština u ovom gradu. Obje opštine imaju između 65.000 i 70.000 stanovnika, s tom razlikom što Čair ima površinu od svega 3,4 km2, a Aerodrom oko 20 km2.

Općinu Stari Grad Sarajevo i Opštinu Čair povezuje upravo činjenice da su najstarije opštine u svojim gradovima sa bogatom historijom i tradicijom koja se prije svega ogleda u starim dijelovima opština, a to su Baščaršija i Stara čaršija. Želja za razvojem infrastrukture, stvaranjem pogodnog poslovnog okruženja, ulaganje u obrazovne institucije ono je što povezuje Stari Grad Sarajevo i Aerodrom Skopje. Sporazume o saradnji s ovim opštinama potpisao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa načelnikom Čaira Visarom Ganiu i šefom kabineta Opštine Aerodrom zaduženim za regionalnu i međunarodnu saradnju Aleksandrom Gjorgievskim. "Brojni su projekti koje smo dosad realizovali sa našim pobratimskim općinama kojih imamo 24 u raznim dijelovima svijeta. Ne sumnjam da će se ta praksa nastaviti i sa ovim opštinama i ovi sporazumi sigurno neće ostati mrtvo slovo na papiru. Regionalna saradnja važna je za naše građane zbog otvaranja mogućnosti za zajedničke projekte,"poručio je načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Čaira poručio je da očekuje uspješnu saradnju. "Mi počinjemo priču za koju vjerujemo da će trasirati jednu lijepu buduću saradnju, a posebno na očuvanju naše dvije najznačajnije dragocjenosti-Stare čaršije i Baščaršije jer naša Stara čaršija je druga čaršija na Balkanu po svojim starinama, tradiciji i običajima, "izjavio je načelnik Visar Ganiu.

Delegaciju Općine Stari Grad u zvaničnoj posjeti i bratimljenjima s ovim opštinama predvodi općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, a čine je njegovi najbliži saradnici, te predsjedavajući OV Stari Grad dr sci Mirza Batalović sa vijećnicima.

Odranije sarajevska Općina Stari Grad ima uspješnu saradnju sa makedonskim opštinama Karpoš, Ohrid i Gostivar.


Regionalna saradnja opština: Bratimili se sarajevski Stari Grad i skopske opštine Čair i Aerodrom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.