PARLAMENT FBIH

Vlada Federacije BiH povukla prijedloge Zakona o šumama i građevinskom zemljištu

Prijedlog Zakona izazvao je burne reakcije jer je predviđao da se šumsko zemljište upisuje kao vlasništvo općine ili grada

U toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. FENA

Piše: L. M.

27.9.2021

Sa današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Vlada Federacije BiH povukla je prijedlog Zakona o šumama i Prijedlog Zakona o građevinskom zemljištu.

Prema riječima Mirsada Zaimovića, predsjedavajućeg PD PFBiH, puno je nedoumica koje trebaju biti rješene, pa bi se izgubilo puno vremena.

Zaimović je također rekao da su zahtjev za povlačenje ovih zakona podnijeli zastupnik SDP-a Irfan Čengić (Zakon o građevinskom zemljištu), a Klub DF-a je tražio povlačenje oba zakona sa dnevnog reda.

Prijedlog Zakona o građevinskom zemljištu izazvao je burne reakcije jer je predviđao da se šumsko zemljište upisuje kao vlasništvo općine ili grada na čijem je području.

Na posljednjoj sjednici Vlade FBiH bio je utvrđen Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu u FBiH. Ovim zakonom je bilo predviđeno da se uređuju raspolaganje i način određivanja, sticanje prava i prestanak statusa javnog ili općeg dobra na zemljištu u gradovima, naseljima urbanog karaktera i drugim područjima predviđenim za izgradnju građevina, način korištenja i upravljanja tim zemljištem, kao i naknade koje se plaćaju prilikom izgradnje građevina na tom zemljištu.

U obrazloženju je navedeno da je razlog za donošenje novog zakona bio taj što je postojeći, koji je donio visoki predstavnik za BiH, na snazi još od 2003. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.