SJEDNICA PARLAMENTA FBIH

Čerkez najavio: Oko 600.000 Pfizer vakcina bi trebalo doći u BiH

U kantonima je u potpunosti izgubljen sistem nadzora nad epidemiološkom situacijom, rekao je Čerkez

L. Memčić

Čerkez: Najteža situacija je u Kantonu Sarajevo

Foto: Avaz


Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, iznio je informacije o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Čerkez je istakao da broj pacijenata na respiratorima kontinuirano raste i da je trenutno 46 osoba na respiratorima.

- Trenutno je aktivan 3051. slučaj, u posljednjih sedam dana, a broj smrtnih slučajeva u ovom periodu je 89. Najteža situacija je u Sarajevskom kantonu - rekao je Čerkez.

Dodao je da je broj testiranja zadovoljavajući u Kantonu Sarajevo te da je u Federaciji vakcinisano 24 posto stanovništva, ili 418.758 vakcinsanih sa najmanje jednom dozom vakcine, plus sedam do deset posto vakcinisanih van BiH što znači da je procenat vakcinisanih veći od 30 posto.

- U narednom periodu očekujemo i značajan dolazak Pfizera. To bi trebalo oko 600.000 Pfizer vakcina u BiH doći, što znači 400.000 za Federaciju - naveo je Čerkez u svom obraćanju.

Istakao je da se ova varijanta virusa se brže širi u odnosu na ostale varijante.

- Moramo navesti da bi zdravstveni sistem u ovim situacijama morao biti van politike. U kantonima je u potpunosti izgubljen sistem nadzora nad epidemiološkom situacijom – zaključio je Čerkez.

NA VRH

Podijeli članak na