SREBRENICA

Počelo suđenje Vojinu Pavloviću zbog negiranja genocida

Vojin Pavlović je godinama poznat kako negator genocida i veliki pobornik osuđenih ratnih zločinaca

Vojin pavlović lijepio plakate u Srebrenici. Arhiv

Piše: S. Sm.

27.9.2021

U Osnovnom sudu Srebrenica, danas je održano prvo ročište Vojinu Pavloviću, predsjedniku „Istočna alternativa Republike Srpske“sa sjedištem u Bratuncz, za negiranje genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Pavlovićev advokat Mirko Blagojević iz Bijeljine, kaže da je tužba protiv Pavlovića neosnovana i bez argumenata. Kaže da je nametnuti Zakon za negiranje genocida tona bljuvotina, koja visi iznad glave svakom onom koji ima svoje pravo na mišljenje.

Vojin Pavlović je godinama poznat kako negator genocida i veliki pobornik osuđenih ratnih zločinaca, koje je veličao samo u Srebrenici, a najčešće uoči obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Poznat je po tome što je lijepljenjem plakata u Srebrenici NATO nazivao zločinačkom vojnom silom. Što je pokušao podići spomenik bivšem ruskom amabasadoru UN-a Vitaliju Ćurkinu, imenovanju ulice austrijskom nobelovcu i negatoru genocida Peteru Handeku te raznim posterima veličao osuđene ratne zločince i uvijek je podržavao politiku Milorada Dodika. Sve provokacije i zastrašivanje povratnika vršio je u Srebrenici.

Naredno ročište Pavloviću zakazano je za 25. oktobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.