ALARMANTNO

Zaostalo naoružanje predstavlja sigurnosni problem: U BiH 4.800 tona viškova municije

Oružje iz naše države, ali i cijelog Balkana koristi se u obračunima kriminalnih grupa na Zapadu, a bilo je slučajeva da se ovo naoružanje nađe kod osoba osumnjičenih za terorizam, kaže Mušić

U BiH imamo više od 40.000 komada viškova naoružanja. Avaz

Piše: E. Halimić

27.9.2021

Bosna i Hercegovina trenutno raspolaže sa 4.800 tona viškova municije i minskoeksplozivnih sredstava te s više od 40.000 komada viškova naoružanja.

Dio tog oružja je i ukraden, ali nikada nije objelodanjeno javnosti gdje je završio. Podaci stranih međunarodnih organizacija upućuju na zemlje Zapada. Podaci o riješenom oružju kroz prodaju, donacije, demilitarizaciju ukazuju na 26.272 tone od 2006. do 2020., dok je samo u prva četiri mjeseca ove godine riješeno 115 tona.


Regionalni problem

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić za „Avaz“ je kazao da, kad se govori o viškovima naoružanja, treba razlikovati nekoliko činjenica.

- Pogotovo kad se govori o sigurnosnim rizicima. Viškovi naoružanja koje se nalazi u vojno kontroliranim područjima nose sa sobom puno manje sigurnosnih rizika. Ono što zabrinjava jeste činjenica da u BiH postoji ogromna količina nelegalnog oružja. Prema ispitivanju UNDP-a, u BiH imamo 750.000 komada nelegalnog oružja. Uzimajući u obzir propusnost naše granice, i ne iznenađuju izvještaji da se oružje iz BiH, ali i cijelog Balkana koristi u obračunima kriminalnih grupa na Zapadu, a bilo je slučajeva da se ovo naoružanje nađe kod osoba osumnjičenih za terorizam - pojasnio je Mušić.


Mušić: Potrebna aktivnija uloga države. Avaz

Dodao je da postoje indicije da se u BiH nelegalno čuva oružje puno većeg kalibra.

- Radi se i o minobacačima, protuavionskim topovima i mitraljezima. Sve je to skriveno na nekim tajnim lokacijama unutar BiH - kazao je Mušić.


Ozbiljniji pristup

Prema njegovim riječima, problemu viškova naoružanja potrebno je prići puno ozbiljnije nego što je to bilo do sada.

- Država je trebala prilagoditi zakonsku regulativu i izraditi posebne strategije da bi se riješio ovaj problem, ali za to je potreban iskren politički dogovor. Posebno bi to bilo bitno ukoliko bi se poslala pozitivna poruka u vrijeme kad vidimo zveckanje oružjem u regionu - zaključio je Mušić.

Podrška međunarodne zajednice

Međunarodni partneri zadovoljni su dosadašnjim tokom uništavanja zaostalog naoružanja, starog od 25 do 50 godina, s upitnim rokovima korištenja. Svoju podršku najavljuju i u budućem periodu, a do sada su potrošili 3,3 miliona eura.

U posljednjih deset godina mobilni timovi za obuku EUFOR-a obučili su otprilike 1.000 pripadnika Oružanih snaga BiH za sigurno rukovanje i transport naoružanja, municije i eksplozivnih materija. Međunarodni predstavnici znaju i kuda ide oružje iz BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.