DOBRA VIJEST

Srbija će vratiti milion i po KM koje je bivša uprava "BH Gasa" dala za nepostojeće usluge

Posebno su netačni i diletantski navodi o navodnom uticaju Turskog toka na cijene i stabilnost snabdijevanja plinom, jer isti predstavlja samo prednost, a dešavanja na svjetskim berzama su ono što utiče na cijene gasa, poručili su iz "Energoinvesta"

E. H.

Sredstva će biti usmjerena na amortizaciju porasta cijena plina

Foto: Avaz


„Energoinvest“ je uz pomoć nove Uprave „BH Gasa“ uspio da postigne dogovor i potpiše Sporazum o okončanju poslova transporta plina sa tranporterom „Transportgas“ iz Srbije, saopćeno je iz ove kompanije.

Potpisan sporazum

Prema odredbama Sporazuma srbijanski transporter „Transportgas“ je prihvatio da vrati sredstva u iznosu od 896.000 američkih dolara ili 1.499.107,46 KM koje je prethodna Uprava „BH Gasa“ uplatila „Transportgasu“ za nepostojeće usluge transporta plina u periodu od 1. aprila pa do 31. avgusta ove godine.

Obzirom na velike turbulencije i porast cijena plina na svjetskom tržištu koje se dešavaju posljednjih mjeseci, ova sredstva će biti prevenstveno usmjerena na amortizaciju porasta cijena za potrošače u Federaciji BiH.

Podsjećamo, radi se o sredstvima građana Federacije, koje je prethodna Uprava „BH Gasa“ samoinicijativno i neopravdano uplatila „Transportgasu“.

Istu aktivnost „Energoinvest“ poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je također ispostavljen zahtjev za povrat sredstava u iznosu od 1.019.301,60 dolara ili 1.705.404,72 KM.

Problem s Mađarkom

- Nažalost, obzirom na dosadašnji odaziv i reakcije mađarskog transportera, „Energoinvest“ će najvjerovatnije biti u poziciji da pokrene postupak arbitraže za povrat ovih sredstava kao i povrat više naplaćenih sredstava za usluge transporta koje je mađarski transporter tokom niza godina naplaćivao mimo odobrenih tarifa na koje je imao pravo – saopćeno je.

„Energoinvest“ koristi priliku da obavijesti javnost da je snabdijevanje potrošača plinom potpuno uredno i prema planiranim količinama, te ne postoje nikakvi razlozi za nepotrebno uzbunjivanje javnosti, što se zadnjih dana izraženo dešava navođenjem izjava i plaćenih članaka od strane samozvanog eksperta za gas.

- Posebno su netačni i diletantski navodi o navodnom uticaju Turskog toka na cijene i stabilnost snabdijevanja plinom, jer isti predstavlja samo prednost, a dešavanja na svjetskim berzama su ono što utiče na cijene gasa – naglasili su.

Više o temi Energoinvest

NA VRH

Podijeli članak na