SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO

Vranić: Epidemiološka situacija je stabilna, ali bolnički kapaciteti su popunjeni

Trudimo se da naš zdravstveni sistem ne uđe u krizu i da se poveća broj smrtnosti, ne od Covida, nego zbog Covida

Vranić: 36.6 vakcinisanih sa obje doze. Printscreen

Piše: L. M.

28.9.2021

Na današnjoj 42. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, ministar zdravstva KS Haris Vranić, predstavio je podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Epidemiološka situacija u Kantonu je stabilna. Nemamo povećan broj zaraženih u zadnjih desetak dana, moram reći da se taj broj stabilizira i smanjuje. Bolnički kapaciteti su popunjeni, ali ohrabruje nas što nemamo veliki broj pacijenata na mehaničkoj ventilaciji – rekao je Vranić.

Dodao je da je usvojen, po prvi put, uniformni protok liječenja Covid bolesnika između Opće bolnice i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

- Imamo pozitivan broj djece zaraženih koronavirusom, troje djece je na bolničkom liječenju. Problem predstavljaju roditelji koji nisu vakcinisani jer djeca mogu prenijeti zarazu na roditelje – smatra Vranić.

Istakao je da je 36.6 vakcinisanih sa obje doze.

 - Želimo da taj broj bude veći i donijeli smo na Kriznom štabu odluke koje će ići prema Vladi i predlažemo da se počne sa vakcinacijom djece iznad 15 godina – rekao je Vranić.

Prema njegovim riječima, ne očekuje se povećanje broja novozaraženih i popunjavanja bolničkih kapaciteta.

 - Uporno se ponavljalo da je u pitanju nevakcinacije problem nedostatak Pfizera. Nama je ostalo preko 4.000 doza Pfizera i ne mogu da vjerujem da je antivakserski lobi jači od zdravstvenog – kazao je kantonalni ministar zdravstva.

Trudimo se da naš zdravstveni sistem ne uđe u krizu i da se poveća broj smrtnosti ne od Covida nego zbog Covida, naveo je on. 

- U Velikoj Britaniji zabilježen je uduplan broj smrtnosti onih koji nisu imali Covid zbog zatvorenosti zdravstvenog sistema. Mi ćemo se truditi da svim građanima obezbijedimo zdravstvenu zaštitu – rekao je Vranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.