AVAZ SAZNAJE

Slučaj "Memić": Muamer Budnjo išao na poligraf, policajci umiješani u brisanje snimaka?

U ovom predmetu do sada su optuženi Alisa Mutap-Ramić, njen otac Zijad Mutap, Muamer Ožegović, recepcionar u hotelu “Crystal”

M. Aščić

Budnjo: Nedavno mu pretresen stan

Foto: Avaz


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) pretresli su prije dvije  sedmice, u sklopu slučaja "Dženan Memić", tri lokacije u Sarajevu, prema nalogu Tužilaštva BiH.

Dokumentacija iz stana Kovačevića

Kako je tada potvrđeno iz MUP-a KS i Državnog tužilaštva, obavljen je pretres stanova Muamera Budnje, sina biznismena Alije Budnje, i Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka.

Obavljen je i pretres hotela "Crystal" na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimci od 8., 9., 10. i 11. februara 2016. godine, dakle u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen.

Policija je tokom pretresa Budnjinog stana u stambeno-poslovnom objektu „Bosmal“ izuzela dokumentaciju, kao i dokumentaciju iz stana Kovačevića u Novoj Otoci i hotela „Crystal“.

Kovačević je kao vještak saobraćajne struke radio jedan od nalaza u slučaju “Dženan Memić” i tvrdio da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Naredbu za pretres izdao je Sud Bosne i Hercegovine.

  • "Bosmal": Obavljen pretres Budnjinog stana

    "Bosmal": Obavljen pretres Budnjinog stana

    Foto: Avaz


Saznajemo da su svi oduzeti predmet poslani na vještačenje. No, ono što je ključno, oduzet je mobitel od Muamera Budnje. On je, kako se vjeruje, imao direktnu kontrolu nad radom uposlenika hotela i provjerava se da li je uopće znao da su snimci obrisani.

Iz njegovog stana izuzeti su i kompjuteri CD-ovi, nekoliko USB ova te brojna dokumentacija. Isto važi i za Kovačevića. U samoj naredbi za pretres sutkinje Tatjane Kosović, kao sudije za prethodni postupak u krivičnom predmetu “Memić”, stoji da su pretresi obavljeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizirani kriminal i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Međutim, prema informacijama "Avaza", Budnjo, u trenutku kada su snimci izbrisani, nije ni bio u Sarajevu. To je potvrđeno i tužiocima Tužilaštva KS, ali i u iskazu od prije dvije sedmice. Za to je navodno priložio i materijalne dokaze, među kojima je pasoš.

Sporna je uloga optuženog Ožegovića

Osim toga, o svim ovim okolnostima, Budnjo je testiran na poligrafu, na lični zahtjev, koji je uredno prošao.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" njegov advokat Vlado Adamović.

No, u cijeloj priči, kako saznajemo, sporna je uloga optuženog Ožegovića, uposlenika hotela. Sumnje se da je da je on, zajedno s policajcima MUP KS, po nečijem nagovoru, brisao snimke kobne noći.

To će utvrditi i vještačenje oduzete opreme. Ožegović je negirao da mu je bilo ko naredio brisanje snimaka, ali je pitanje ko je od pripadnika MUP KS umiješan u ove nezakonite radnje. 

Čeka se nova istraga

U ovom predmetu optuženi su Alisa Mutap-Ramić, njen otac Zijad Mutap, Muamer Ožegović, recepcionar u hotelu “Crystal” u vrijeme kada su snimci nestali, te policajci Josip Barić i Hasan Dupovac. Oni su prije mjesec negirali krivicu u Sudu BiH, a za 7. oktobar zakazan im je početak suđenja. Pitanje je dana kada će biti otvorena istraga za krivično djelo ubistvo.

NA VRH

Podijeli članak na