NAKON AKCIJE KONAK

U Graničnoj policiji BiH održan sastanak zbog hapšenja policajaca

Granična policija BiH najoštrije osuđuje svaki oblik koruptivnog ponašanja, pogotovo u vlastitim redovima, naveli su iz GP BiH

S današnjeg sastanka. GP BiH

A. Ka.

28.9.2021

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić je održao Stručni kolegij u Glavnom uredu, na kojem su uz zamjenika dirketora i pomoćnika za organizaciju i operacije, prisustvovali načelnici centralnog ureda, savjetnici direktora te načelnici terenskih ureda Granične policije BiH.

Stručni kolegij je održan povodom aktualne situacije vezano za akciju "Konak" Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH, pri kojoj su uhapšena dvojica pripadnika GP BiH.

Podrška Tužilaštvu BiH

- Granična policija BiH najoštrije osuđuje svaki oblik koruptivnog ponašanja, pogotovo u vlastitim redovima, čiji pripadnici bi trebali biti oni koji se bore protiv korupcije, a ne oni koji sudjeluju u istoj te Granična policija i ovim putem daje potpunu podršku Tužilaštvu BiH u borbi protiv korupcije i nastavku realizacije akcije Konak - rečeno je nakon sastanka.

U posljednjih nekoliko godina, Centralni istražni ured Granične policije BiH je sačinio 23 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu pri kojima je osumnjičeno 40 službenika GP BiH. Provedeno je 35 internih postupaka zbog sumnje u koruptivno ponašanje, odnosno zloupotrebu službenog položaja protiv 48 policijskih službenika, za koja je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Izrečene sankcije

U navedenim postupcima je u jedanaest slučajeva za jedanaest policijskih službenika GP izrečena sankcija prestanka radnog odnosa. Procesuirani su policijski službenici GP BiH za počinjenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, primanje dara i drugih oblika koristi, neprijavljivanje krivičnog djela ili počinitelja, pronevjera u službi i drugo.

Na kolegiju je zaključeno da će Granična policija BiH, kao i do sada, poduzimati sve mjere sukladno zakonu da se sankcioniraju nositelji koruptivnih radnji u vlastitim redovima. Neophodno je da policijski službenik obavlja svoj posao maksimalno profesionalno kako mu to i struka zahtijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.