PRESUDA OPĆINSKOG SUDA

KCUS mora platiti 35.000 KM odštete porodici Nadin Smajlović i to nije sve

Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost Nadin, Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović

Nadini Amina Smajlović. Avaz

Fu. M.

28.9.2021

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je utvrđena povreda prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović, i njenih roditelja Amine Smajlović i Denisa Smajlovića od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Krajem novembra 2019. godine porodica Smajlović je podnijela tužbu zbog naknade štete.

Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost Nadin, Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović, objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopćenju za javnost Discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike i KCUS-a od 18.11.2019. i saopćenju Očne klinike KCUS-a od 20.11.2019. godine.

Presudom KCUS treba isplatiti tužiteljima iznos od 35.000 KM, a prema procjeni sudskog vještaka i nalaza vještačenja. Porodica Smajlović je u protekle dvije godine imala ogromne finansijske troškove za liječenje svog djeteta koju su nakon što je KCUS odbio liječenje izmjestili u Tursku radi daljeg liječenja i terapije. Liječenje Nadin Smajlović dijelom se obavlja i UKC Tuzla.

Također KCUS se obavezuje da na web stranici objavi javno izvinjenje tužiteljima zbog povrede prava na privatnost u roku od 30 dana.

Tekst dijela presude. Patria

KCUS je u saopćenju za javnost iznio lične podatke maloljetnog djeteta i to o zdravstvenom stanju, hospitalizaciji, toku bolesti, dijagnozama, ozbiljnost njenog zdravstvenog stanja, propisane terapije i zahvate koje treba poduzeti. U drugom saopćenju izneseni su podaci o broju dana provedenih na bolovanju Amine Smajlović, te otkrivajući porodičnu anamnezu Denisa Smajlovića.


Sud je ocijenio da su iznošenjem ovih podataka prekršene odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka, Zakona o liječništvu, Zakona o pravima, Evropske konvencije, Konvencije o pravima djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.