AVAZ NA LICU MJESTA

Sramotno / Je li ovo novi slučaj "Nadin Smajlović": Na KCUS-u nema mjesta za teško bolesnog dječaka

Jutros su iz Banje Luke faksom poslali sve nalaze, međutim, to na pedijatriji niko ne uzima u obzir, rekla je Muhić

L. Memčić - A. Saračević

Benjamin Semanić, dječak iz Cazina sa porodicom od jutros uzaludno čeka prijem na odjel Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kako bi bio hospitaliziran, saznaje portal "Avaza". 

On od rođenja boluje od cistične fibroze pluća, a sada mu se stanje dodatno pogoršalo. U Banjoj Luci mu je dijagnosticirana i tuberkuloza pluća.

Reporteri "Avaza" su razgovarali s porodicom dječaka ispred KCUS-a. 

Almedina Semanić, majka dječaka Benjamina (13) kaže da su oni jutros oko 7 sati stigli sanitetom na KCUS, a on je hitno trebao biti primljen na odjel. Roditelji su se iznenadili kada su im tražili da rade dodatne testove, iako su iz Banja Luke svi nalazi poslani.

- Testove smo odradili oko 9 sati. U pola pet tek su bili gotovi. Tada su nam rekli da nema sobe za njega, te da je odjel pun. Zatim nam je rečeno da odemo negdje i nađemo smještaj, te da dođemo sutra ako bi neko od djece otišao kući možemo biti primljeni - rekla je majka Almedina.

Prema riječima razočarane majke, niko nije pitao gdje će porodica boraviti do sutra niti da li je dijete bilo u mogućnosti da primi terapiju.

- Mi smo cijeli dan tu. Gdje da uključim inhalator - pita se Semanić.

Naime, cistična fibroza je rijetka, hronična i neizlječiva bolest koja napada skoro sve organe. Upale pluća slabe organizam, pacijenti su pothranjeni, a sve to uzrokuje i slabiju snabdjevenost mozga kisikom te gubitak koncentracije i pamćenja.

Mjesečna terapija za dječaka košta oko 6.500 KM.

  • Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH

    Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH

    Foto: AVAZ


 Kako kaže Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH, iz Banje Luke su obavijestili Sarajevo o ovoj situaciji.

- Jutros su iz Banje Luke faksom poslali sve nalaze, međutim, to na pedijatriji niko ne uzima u obzir - rekla je ona.

Podsjetimo, javnost u BiH je uznemirio slučaj djevojčice Nadin Smajlović iz Sarajeva, koju su ljekari s KCUS-a odbili liječiti i na taj način doveli u pitanje njen život. 

Više o temi KCUS

SVJETSKI PRIZNATI ONKOLOG
Rasulo na KCUS-u: Ugledna doktorica Maja Banjin dala otkaz
NA VRH

Podijeli članak na