KO SPAŠAVA ČELNIKA SUDA

Zašto VSTV šuti o disciplinskoj odluci protiv Ranka Debevca i šta se čeka

Iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH samo javno opomenut

Debevec: Počinio duplo teže prekršaje od Tadićke. Avaz

Piše: M. Aš.

6.10.2021

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je odluku u disciplinskom postupku protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.  

Ova komisija prije dvije sedmice je zasjedala i odlučivala po žalbi njegovih advokata, ali i Ureda disciplinskog tužioca. No, iz VSTV odluku još ne saopćavaju javnosti.

 - Želimo Vas informisati da će javnost biti obaviještena o odluci Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH u navedenom disciplinskom postupku nakon što strane u postupku budu upoznate sa odlukom - rečeno je za "Avaz" iz ove institucije.



Akter brojnih afera

Podsjećamo, iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH, odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a samo je javno opomenut u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere“.

Disciplinski se teretio da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.


Krio imovinu u Španiju

Debevec se teretio i da je od 2004. godine namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

No, sve je to bilo nedovoljno da se disciplinski kazni, čime je VSTV još jednom pokazao dvostuke aršine u disciplinskim postupcima. Dok je Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica kažnjena za blaže postupke, smjenom, Debevca očigledno spašava ekipa okupljena oko Osmana Mehmedagića Osmice,direktora OSA-e.

Spašavajući Ranka, Osmica spašava sebe. Saznajemo da u VSTV-u čekaju da istekne rok do kada Tadićka mora poslati žalbu trećem organu, nakon čega će u petak, prijepodne odluka biti javno saopćena. Najvjerovatnije oslobađajuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.