SAOPĆENJE SDP-A BIH

SDA zajedno sa HDZ-om ukida himnu i državne simbole BiH u srednjim školama u Žepču

Jednoglasno su usvojili Nacrt odluke o srednjoj školi u kojoj je predviđeno ukidanje intoniranja himne BiH i isticanje državnih simbola

L. M.

SDP BiH: Ovo nije prvi koalicioni dogovoreni udar SDA i HDZ-a na državu BiH

Foto: Arhiv


Koalicija SDA i HDZ u Općinskom vijeću Žepče, potpomognuta jednim vijećnikom NIP-a, jednoglasno je usvojila Nacrt odluke o srednjoj školi u kojoj je predviđeno ukidanje intoniranja himne BiH i isticanje državnih simbola pri početku svakog polugodišta u srednjim školama, a što implicitno naređuje član 36. Zakona o srednjoj školi ZDK, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Koalicioni dogovor

- Klubovi SDA i HDZ-a u OV Žepče su javno za govornicom saopćili da u ime svojih klubova apsolutno podržavaju Nacrt sporne odluke (prepisani Zakon o srednjoj školi ZDK),a koja u potpunosti ruši institucije, simbole i svetinje države BiH jer je „gumicom“ izbrisan - uklonjen dio o himni BiH i državnim simbolima - navodi se u saopćenju.

Oni tvrde da ovo nije prvi koalicioni dogovoreni udar SDA i HDZ-a na državu BiH. Žepče je dospjelo u žižu javnosti kada je pomenuta koalicija proglasila člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nepoželjnim u Žepču, nakon toga su usvojili Odluku o finansiranju antidržavne RTV Herceg – Bosne novcem građana, a poslije zabranili i intoniranje himne BiH na konstituirajućim sjednicama OV Žepče, a posljednja odluka je samo nastavak antidržavnog ponašanja Kluba SDA i HDZ-a u OV Žepče.

Dogovoreno antidržavno djelovanje

Pored pomenutog antidržavnog skandala, kako piše u saopćenju, kompletna odluka nije u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH kojim je predviđeno da se pitanje obrazovanja uređuje na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta, a nikako na nivou opština kako je predviđeno ovom odlukom.

- Klub SDP BiH u OV Žepče zahtijeva da se dogovoreno antidržavno djelovanje koalicije SDA i HDZ-a u Žepču odmah zaustavi, te da se Odluka u finalnoj verziji stavi u zakonske okvire i prilagodi važećim obrazovnim zakonima, standardima i normativima i da se obrazovne institucije u potpunosti depolitiziraju jer u suprotnom, ionako krhak obrazovni sistem u Žepču će doživjeti trajni kolaps - zaključili su iz SDP-a BiH.

NA VRH

Podijeli članak na