ISTRAŽUJEMO

Šta stoji iza Dodikove najave o saglasnostima za OS BiH i VSTV BiH: Vraćanje nadležnosti entitetima nije moguće

Jedino mjesto gdje je promjena moguća jeste Parlament BiH, i to u okviru procedure za promjenu Ustava BiH, kaže Ademović

Šta stoji iza Dodikove najave o saglasnostima za OSBiH i VSTVBiH. Avaz

Piše: E. Halimić

30.9.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će biti povučene saglasnosti RS date na sporazume o vojsci i formiranju Oružanih snaga BiH (OSBiH) te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.


Dodik: Najavio vraćanje nadležnosti. Avaz

- Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u - rekao je Dodik.


Ustav BiH

Ademović: Pravno nasilje i anarhija. Avaz

Nedim Ademović, advokat i ekspert za ustavno pravo, za „Avaz“ je kazao da novi prijenos nadležnosti ili, bolje rečeno, povrat nadležnosti na entitete, nakon što su prenesene po osnovu Ustava BiH, pravno nije moguć.

- Naime, prenesene nadležnosti su postale ustavne nadležnosti BiH, na osnovu kojih su visoki predstavnik, Parlament BiH i drugi organi usvajali razne zakonske i podzakonske akte. Prema tome, jedino mjesto gdje je promjena jednom prenesene ustavne nadležnosti moguća jeste Parlament BiH, i to u okviru procedure za promjenu Ustava BiH - pojasnio je Ademović.

Dodao je da, samim tim, bilo koji entitet nema više bilo kakvu nadležnost za povrat nadležnosti niti taj ustavnopravni institut postoji u ustavnopravnom sistemu BiH.

- Mimo ovog moguće je samo pravno nasilje i pravna anarhija, a za koju se u svakoj pravnoj državi moralo odgovarati - naglasio je Ademović.


Kako uraditi

Pobrić: Suprotno Ustavu BiH. Avaz

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić, komentirajući Dodikove najave, za „Avaz“ je kazao da one apsolutno nemaju nikakvo pravno utemeljenje.

- Ne znam kako on misli ovo uraditi. Sve što je ovaj put najavio je suprotno Ustavu BiH i normama međunarodnog prava. Radnje koje je on najavio su protupravne i za njih bi trebao odgovarati - pojasnio je Pobrić.

Prešutna saglasnost nekih država

Prema riječima prof. Pobrića, Dodik ima podršku za ovo što radi u RS, i to i od drugih političkih faktora.

- Mislim da je za ovo dobio i prešutnu saglasnost nekih država međunarodne zajednice. Ipak, zakonski, za bilo kakvu promjenu koja bi se ticala OSBiH i VSTV-a potrebna je parlamentarna procedura. Ne može entitet jednostrano nešto povlačiti što je dogovorom dva entiteta i države delegirano na državni nivo. Da se nešto vrati na entitetski nivo, ponovo bi morala postojati saglasnost dva entiteta i države - zaključio je Pobrić.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.