AVAZ SAZNAJE

Afera "Snimak": Policajci podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Osmana Mehmedagića

Prijava je podnesena zbog afere "Snimak" i audiosnimaka Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, koji je objavio portal "Avaza"

Mehmedagić: Zloupotreba službe. Avaz

Piše: Miralem Aščić

30.9.2021

Tužilaštvu BiH danas je podnesena nova krivična prijava protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Muriza Druškića, bivšeg uposlenika OSA-e, ali i Samira Rizve, Mate Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH, te Muniba Isakovića, rukovodioca Državnog sigurnosnog organa, saznaje portal "Avaza".

Prijavu je podnijelo 12 policijskih pripadnika, među kojima su policijski službenici MUP-a KS, SIPA -e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali i uposlenici Ministarstva sigurnosti, koji su, kako je rečeno, "žrtve nezakonitog rada direktora OSA-e".

Kako saznajemo, krivična prijava je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su Mehmedagić i ostali, kao organizirana grupa, počinili krivična djela zlouporaba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, odavanje tajnih podataka, primanje dara i drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, ucjene iz KZBiH.

Prijava je podnesena zbog afere "Snimak" i audiosnimaka Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, koju je objavio portal "Avaza".

Prijetnje i ucjene

Ova prijava je poslana i Ambasadi SAD, Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, Uredu visokog predstavnika, Delegaciji EU, SIPA-i, Komisiji na nadzor nad radom OSA-e.

- Dana 17. i 18. 9. 2021. godine portal „Avaz“ je objavio dva audiosnimka na kojima je zabilježen razgovor zvaničnog sastanka direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i tužiteljice Ozrenke Nešković. 

Iz navedenog razgovora nedvosmisleno proizlazi da direktor OSA-e Osman Mehmedagić vrši utjecaj, odnosno trgovinu utjecajem služeći se prijetnjama i ucjenama, iznosi informacije do kojih je došao kao direktor OSA-e, tj. odaje tajne podatke, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj kako bi u vlastitom interesu obustavio istragu koju u predmetu „Diploma“ protiv njega vodi tužilac Oleg Čavka. 

Tokom razgovora direktor OSA-e Osman Mehmedagić iznosi niz zastrašujućih podataka i informacija, vjerovatno s ciljem kako bi sebe predstavio kao osobu, najblaže rečeno, opasnih namjera, i to: „kako prisluškuje sve što zna da govori i komunicira - novinare, tužioce, sudije, opoziciju, diplomate i druge, da tuče novinare, vrijeđa Sud i Tužilaštvo da reketiraju, da mu zakon dozvoljava da pakuje i montira procese protiv osoba, nudi glavnoj tužiteljici da se kroz sistem sigurnosnih provjera riješi nepodobnih i poziva istu da kod njega izvrši uvid u transkripte i audiozapise praćenih osoba i drugo, sve s ciljem da diskreditira tužioca Olega Čavku i kako bi obustavio istragu koja se vodi protiv njega” - stoji u prijavi.


Šta je navedeno u krivičnoj prijavi. Avaz

U prijavi se predlaže da se preslušaju navedeni audiosnimci i da se nadležni sami uvjere kako je iz razgovora nedvosmisleno i "vlastitim priznanjem potvrđeno da je direktor OSA-e Osman Mehmedagić unutar institucija BiH osnovao grupu ljudi, među kojima se nalazi i prijavljeni Muriz Druškić, bivši uposlenik OSA-e, a sada član Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja, koja se služi ucjenama, prijetnjama, pakovanjima i drugim nezakonitim radnjama koristeći resurse OSA-e i zloupotrebljavajući istu".

- Na takav, nezakonit način bez posla je ostalo više službenika institucija BiH - Ministarstva sigurnosti BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, SIPA-e, DKPT-a, MUP-a Republike Srpske, KPZ-a Sarajevo, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih, među kojima su i visokorangirani policijski službenici Emir Efendić,Elvir Bajrić, Safet Gagula, Senad Muslim, Fikret Ibrica, Mirnes Hodžić, Nermin Džafić, Salko Zeković, Edib Termiz, Amer Softić, Emir Korjenić, Bakir Dautbašić i drugi. Svi gore navedeni ostali su bez posla i ugrožena im je egzistencija samo na osnovu, sada je već svima jasno, izmišljenih i netačnih informacija OSA-e, odnosno kako direktor OSA-e Osman Mehmedagić u razgovor potvrđuje - „ja savršeno znam da ono što mi prikupimo nije dokaz, ali nama je zakon dozvolio da pakujemo” i nudi glavnoj tužiteljici da se, kroz sigurnosne provjere, riješi nepodobnih - stoji u prijavi.

Koristeći se i zloupotrebljavajući sistem sigurnosnog provjeravanja za pristup tajnim podacima, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, istaknuto je, u saradnji s drugim uposlenicima OSA-e, nezakonito je uskratio osnovno ljudsko pravo - pravo na rad, prouzrokovao nematerijalnu i materijalnu štetu navedenim službenicima te nezakonito i bez osnova stigmatizirao iste kao neprijatelje BiH i osobe koje nisu lojalne državi. 

- Da se radi o zloupotrebi sistema sigurnosnog provjeravanja za pristup tajnim podacima od direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, govori i činjenica da se protiv navedenih službenika, „neprijatelja BiH“,  nije vodio niti se vodi nijedan postupak pred nadležnim organima. Prema Krivičnom zakonu BiH, direktor OSA-e je bio dužan i obavezan prijaviti nadležnom tužilaštvu saznanja o krivičnim djelima koja smo navodno počinili ili koja nam se stavljaju na teret ili druge informacije koje bi bile potvrđene dokazima da smo počinili krivična djela zbog kojih trpimo posljedice, nepravdu i štetu, ali, kako se očigledno radi o neistinama i pakovanjima, takva saznanja i informacije nije dostavio nadležnim tužilaštvima, nego je „saznanja“ proglasio tajnom - naglašeno je.


Da se OSA vrati u okvire zakona

Ovakvim, nezakonitim načinom rada direktor OSA-e je, zajedno s ostalim prijavljenima, doveo u pitanje kompletan sistem sigurnosnog provjeravanja za pristup tajnim podacima, tako da opravdano možemo izvesti zaključak da mnogi koji imaju sigurnosnu smetnju dobivaju dozvolu za pristup tajnim podacima, a mnogima se „pakovanjem“ utvrđuje sigurnosna smetnja i snose posljedice.

- Ovu krivičnu prijavu dostavljamo Tužilaštvu BiH na postupanje i provođenje istrage u predmetu “Sigurnosno provjeravanje”, a druge adresirane molimo da poduzmu radnje iz svoje nadležnosti i zaustave nezakonitosti direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i drugih, te utječu da se OSA vrati u okvire zakona, a nama, dolje potpisanima i drugima koji su nezakonitim radom direktora OSA-e ostali bez dozvole za pristup tajnim podacima, bez zaposlenja, pravdu i otklanjanje štete i posljedica nezakonitog rada direktora OSA-e koju trpimo nepravedno.

Prije 13 mjeseci Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli smo krivičnu prijavu zbog nezakonitog oduzimanja dozvole za pristup tajnim podacima protiv gore navedenih lica - stoji između ostalog u prijavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.