AKTUELNO

Vlast i ove godine izigrala umirovljenike: Povećanje penzija uvjetuju rastom cijena aviona i brodova

Radi se o ljudima koji su napravili sve što mi danas koristimo, a ne možemo ni da okrečimo, kaže Zuljević

E. Halimić

Više od 90 posto penzionera ima penzije niže od 500 KM

Foto: Avaz


Vjerovali ili ne, ali u Federaciji BiH usklađivanje ili, prostije rečeno, povećanje penzija određuje se, između ostalog, i prema cijenama brodova, aviona, luksuznih automobila i stanova.

Nova prevara

Penzioneri u FBiH su, naime, ostali bez godišnjeg povećanja penzija jer je nivo općeg indeksa potrošačkih cijena bio nizak, i pored drastičnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Do ove situacije je došlo jer opći indeks obuhvata cijene više od 660 proizvoda, među kojima su i gore nabrojani luksuzi.

Ekonomisti insistiraju na tome da se iz Zakona o PIO izbaci opći indeks potrošačkih cijena i da se on zamijeni indeksom kretanja hrane. Konkretne izmjene i dopune Zakona o PIO, koje bi uključivale ove promjene, pripremio je ekonomista Faruk Hadžić.

Aner Zuljević, ekonomista i zastupnik SDP-a u Domu naroda FBiH, za „Avaz“ je kazao da se za penzije namjerno uzima ova osnovica, koja se praktično ne pomjera s mjesta i koja nema realnog odraza na trenutno stanje i na proizvode koje kupuju penzioneri.

  • Zuljević: Puštaju penzionere da polako umiru

    Zuljević: Puštaju penzionere da polako umiru

    Foto: Avaz


- Kolega Hadžić je pripremio izmjene Zakona o PIO, a premijer FBiH Fadil Novalić je svoju verziju izmjena uputio na Parlament FBiH po hitnom postupku, što ne podrazumijeva bilo kakvu raspravu ni amandmansko djelovanje. Prijedlog Hadžića namjeravam pretvoriti u amandman, a, ukoliko nam to, kao zastupnicima, ne bude omogućeno, onda ću kompletan tekst izmjena i dopuna uputiti u parlamentarnu proceduru - pojasnio je Zuljević.

Uvažiti činjenice

Dodao je da je obračunavati povećanje penzija prema cijenama aviona, brodova i ostalih luksuznih stvari socijalno neosjetljivo i idealno za politiku koja sve vrijeme pokušava okrenuti pogled od realnosti i primanja penzionera.

- Od 420.000 penzionera njih više od 90 posto ima primanja niža od 500 KM, jednostavno se radi o politici koja se pravi mahnita i ne želi uvažiti činjenice, a kako bi popravila standard penzionera. Treba znati da se radi o ljudima koji su napravili sve što mi danas koristimo, a ne možemo ni da okrečimo - poručio je Zuljević.

Surova matematika

- Umjesto povećanja penzija, mi sad vidimo da vlast namjerava povećati penzioni prag sa 65 na 67 godina. Surova je to matematika prema kojoj bi penzioneri od države primali penzije u prosjeku po pet godina, a uzimajući u obzir životni vijek stanovnika Federacije BiH (72 godine u prosjeku). Dakle, ukoliko primate onu najnižu penziju, za pet godina biste od države dobili svega 25.000 KM, a za radni vijek uplatili biste 50 puta veći iznos - pojasnio je Zuljević.

NA VRH

Podijeli članak na