POČELA SJEDNICA

Dom naroda FBiH: Na dnevnom redu izmjene Zakona o PIO za koji je Vlada dala negativno mišljenje

Vlada je ocijenila da je pitanje povećanja vrijednosti boda za osiguranike koji imaju poseban penzijski staž, treba urediti u sklopu cjelovitih izmjena

Dom naroda Federalnog parlamenta. PRINTSCREEN

Piše: L. M.

30.9.2021

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavljena za danas, je počela.

Osim informacije o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, u najavljenom dnevnom redu sjednice je nekoliko zakona od kojih su neki predloženi po skraćenoj proceduri - Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta na nivou FBiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Izmjene i dopune Zakona o sudovima u FBiH (predlagač Stipan Šarac, delegat) također je predložen po skraćenoj proceuri, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju (predlagači: Sanela Klarić, zastupnica u Zastupničkom domu i Vibor Handžić, delegat u Domu naroda).

Delegati Fahrudin Skopljak i Ivo Tadić zatražili su skraćeni postupak za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. S tim u vezi, Vlada FBiH podneseni Prijedlog zakona je ocijenila neprihvatljivim, iz slijedećih razloga:

- Član 1. predloženih izmjena Zakona o PIO/MIO, načelno je prihvatljiv, međutim isti nije nomotehnički dobro sačinjen. Također, upoznajemo da je suštinski identična izmjena predviđena izmjenama i dopunama novog zakona, koje je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sačinilo i dostavilo Vladi FBiH na razmatranje i utvrđivanje - stoji u Mišljenju Vlade.

U tom smislu, Vlada je ocijenila da je pitanje povećanja vrijednosti boda za osiguranike koji imaju poseban penzijski staž, treba urediti u sklopu cjelovitih izmjena i dopuna predmetnog zakona.

Preostali zakoni su u najavljenom dnevnom redu u formi nacrta - o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku te izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić.

Očitovanje nadležne parlamentarne komisije o reviziji finansijskih izvještaja javnih preduzeća, agencija, zavoda i fondova za 2017., 2018. i 2019. godinu također je u najavljenom dnevnom redu, kao i Izvještaj te komisije o reviziji subjekata i korisnika budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.