PARLAMENT FBIH

Prekinuta sjednica Doma naroda: Konačno usvojene izmjene Zakona o PIO-u

Goran Čerkez predstavio je epidemiološku situaciju u FBiH te naveo da se trenutno bilježi za 16 posto manji broj novih slučajeva u odnosu na prošlu sedmicu

Završena sjednica Doma naroda FBiH. Printscreen

Piše: L. M.

30.9.2021

Prvi dio sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta je završen, a jednoglasno usvajanje izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izazvalo je najviše pažnje s obzirom na to da je Vlada FBiH tražila da Prijedlog ovog Zakona bude povučen sa današnje sjednice.




Ispravljanje nepravde

Predlagač Fahrudin Skopljak rekao je da je ovo korak u ispravljanju nepravde učinjene borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata.

- Intencija ovog zakona je da se popravi nepravda prema borcima kojima se za poseban ratni staž umanjivala penzija, odnosno obračunavalo za svaku godinu po 0.5, a mi ovim zakonom želimo vratiti na 1 bod ovaj koeficijent. Druga intencija zakona jeste da se starosna granica sa 62 godine spusti na 58 godina i da oni učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata sa 58 godina starosti stiču pravo na prijevremenu prenziju – rekao je Skopljak.

Zvonko Marić, delegat SBB-a kazao je da je Vladi jasno poručeno da Dom naroda ne može koristiti u vlastite svrhe, da bi im stavilo metu na čelo u slučaju neusvajanja.

- Ovo treba uvažiti bez obzira na argumentaciju Vlade da se neki dijelovi poklapaju sa postojećim zakonom. Ukazivali smo na eventualne propuste, mi ne vjerujemo u obećanja Vlade da će se neke stvari riješiti podzakonskim aktima – istakao je Marić.

Epidemiološka situacija u Federaciji

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravsta predstavio je epidemiološku situaciju u FBiH te naveo da se trenutno bilježi za 16 posto manji broj novozaraženih osoba koronavirusom u odnosu na broj u protekloj sedmici. Prema njegovim riječima, za pet posto je više hospitaliziranih pacijenata, a od njih 521, trenutno su 43 na respiratoru.

Stopa smrtnosti raste iz sedmice u sedmicu. Više od 90 posto hospitaliziranih nisu vakcinisani objema dozama, a najviše umiru stariji od 60 godina. Ta populacija je vakcinisana u omjeru oko 30 posto - kazao je Čerkez.

Čerkez je za naredni period najavio dopremu oko 600.000 vakcina u FBiH, najviše od proizvođača Pfizer, a dio od navedenog broja i doza Johnson&Johnson te AstraZeneca.

Zakon o sudovima

Usvojene su izmjene Zakona o sudovima kojim predlagač Stipan Šarac (HDZ BiH) traži vraćanje centra Općinskog suda u Tomislavgrad za općine Tomislavgrad i Kupres.

Nije prihvaćen Prijedlog zakona na suđenje u razumnom roku, a delegati su jednoglasno prihvatili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH.

Zbog upitnosti kvoruma, sjednica je prekinuta, a nastavit će se, prema riječima predsjedavajućeg Tomislava Martinovića, u skorije vrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.