SVAKOME PRUŽALA RUKE

Ko je bila tetka Zilha: Nikada nikoga nije ostavila gladnim, imala je lijepu riječ za svakoga

Dobila je brojna priznanja za svoju humanost i požrtvovanost

Tetka Zilha: Pružala svoje ruke u najtežim trenucima. Arhiv

Z. K.

1.10.2021

Zilha Šeta ili Sarajlijama poznatija kao tetka Zilha pružila je ruku svima onima koji su došli pred prag Narodne kuhinje. Osmijeh na lice i pun tanjir hrane uvijek su dobijali od nje.

Zilha Šeta je porijeklom iz Višegrada, Kosovo Polje, gimnaziju je završila 1970. godine a poslije toga, shvativši da je kuhanje za nju praznik i užitak, kako je i sama isticala u nekoliko razgovora, odlučila se za opciju VK kuhar. Ona je radila kao šef kuhinje u Narodnoj kuhinji “Stari grad” u Sarajevu.

Od 1992. godine, radila je bez dana radnog staža, ali za humane svrhe, kao volonter. Nisu je omele ni granate koje su svakodnevno padale na Sarajevo. 

Dobila je brojna priznanja za svoju humanost i požrtvovanost. Jednom je to bila Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, potom priznanje emeritusa dr. Mustafe Cerića koji je obnašao dužnost reisu-l-uleme, a 2003. godine bila je izabrana za Ženu godine (časopis Žene).

Ali sve je to, pa ni smrt rođenog djeteta, nije pokolebalo da ne nastavi raditi ono što najbolje zna. Pružati ruke onome kome su potrebne.

Pogledajte kako je tetka Zilha govorila za "Avaz TV".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.