AFERAMA NIKAD KRAJA

Novi skandal Suda BiH s Rankom Debevcem na čelu: Ovo je razlog zbog kojeg SIPA nije uhapsila Fikreta Abdića

Umjesto da bude izveden pred Sud gdje se trebaju utvrditi detalji, što je općepoznata procedura i zakonska praksa, sudija rekao da ga ne dovode

Debevec i Abdić. Avaz

Piše: M. Aščić

1.10.2021

Fikret Abdić, presuđeni ratni zločinac i načelnik Velike Kladuše nije jučer uhapšen i izveden pred Sud BiH, jer je dežurni sudija  ove pravosudne institucije obavijestio Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da se Abdić ne hapsi i dovodi u ovu instituciju jer kao bh. državljanin ne može biti izručen Hrvatskoj po potjernici Interpola!?

Ovo je novi skandal ove pravosudne institucije s Rankom Debevcem na čelu.

Dežurni sudija

Informaciju da SIPA nije uhapsila Abdića, po zahtjevu Interpola, jer je sudija rekao da nema osnova, potvrdio je za portal "Avaza" i Darko Ćulum, direktor SIPA-e.

 - Abdić nije uhapšen jer je dežurni sudija rekao da je utvrđeno da je državljanin BiH i da ne može biti izručen Hrvatskoj po potjernici. Dva puta smo zvali dežurnog sudiju, dva puta nam je isto rečeno - kazao nam je Ćulum.

Inače, to je i jedan od razloga zašto je jučer nastala zbrka oko Abdićevog (ne) hapšenja. Iako je porodica snimala ulazak SIPA-e u porodičnu kuću, na kraju je rečeno da on nije ni uhapšen niti je uopće priveden u Ured u Banja Luku.

Na pitanje, zar Sud ne treba utvrditi detalje po zahtjevu iz potjernice na sudskom ročištu, što je općepoznata procedura i zakonska praksa, Ćulum nam je rekao da je "Direkcija za koordinaciju policijskih tijela utvrdila da Abdić  ima državljanstvo BiH i da je sada sve do Suda"

No, da li je i hoće li Abdić biti uhapšen, Ćulum nam je rekao:

 - Sada je sve na čekanju.


Raniji slučajevi

Ovo nije prvi put da Sud BiH pravi  očigledne greške u koracima. Nedavno su odbili zadržati po prijedlogu Tužilaštva BiH optuženog za ratne zločine u Srebrenici Milomira Savčića, nakon čega je pobjegao iz države.

Osim toga, u slučajevima potjernice iz Zagreba za braćom Mamić, Zdravkom i Zoranom, Sud je na ročištu u više navrata utvrđivao postoji li zakonska prepreka da se izruče, bez obzira na državljanstvo. Isti je slučaj bio i s nedavnim hapšenjem Vinka Martinovića Štele. On je nakon hapšenja po potjernici iz Zagreba izveden pred Sud BiH koji je utvrđivao može li biti izručen ili ne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.