AVAZ SAZNAJE

Sud BiH donio odluku u slučaju Zdravka Mamića: Hoće li biti izručen Hrvatskoj

Nova zamolnica institucija Hrvatske u kojoj se od Bosne i Hercegovine ponovo traži da ovoj državi budu izručen Zdravko Mamić, stigla je početkom jula

Zdravko Mamić. Avaz

Piše: M. Aščić

1.10.2021

Sud BiH odbio je molbu pravosuđa Hrvatske da se ovoj državi izruči Zdravko Mamić, nekadašnji savjetnik nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, saznaje  portal "Avaza" iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Sud BiH je donio ovu odluku nakon što je u avgustu održano ekstradiciono ročište po zahtjevu iz Zagreba.

Nova zamolnica institucija Hrvatske, u kojoj se od Bosne i Hercegovine ponovo tražilo da ovoj državi budu izručen Zdravko Mamić, stigla je početkom jula.

Po ovoj zamolnici, Hrvatska je od BiH tražila da Mamić budu izručen u postupku koji se vodi za podmićivanje osječkih sudija, a koji vodi USKOK.

Zdravko Mamić je priznao da je davao pare sudijama u Osijeku, ali se, kako je rekao u iskazu, radilo se o reketu i da je bio primoran.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije tri mjeseca.

Također, Hrvatska je zatražila i izručenje njegovog brata Zorana, ali je i ovaj zahtjev prije nekoliko dana odbijen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.