KOLEKCIONAR

Posjeduje sjekire iz kamenog doba, gramofon star 102 godine

Puno predmeta stiglo je sa skoro svih kontinenata - iz Kine, Japana, Rusije, Amerike, ali i iz brojnih evropskih zemalja

Puno je predmeta ručne izrade. Avaz

Piše: Lj. Ljubojević

2.10.2021

Slađan Mikić (55) iz Bijeljine od svoje 15., dakle, punih 40 godina, prikuplja neobične predmete, metalni i papirni novac, poštanske markice, stare radioprijemnike, vrijedne knjige, umjetničke fotografije…

Zbog nedostatka prostora Slađanova zbirka neobičnih predmeta nije sistematizirana i teško je nabrojati sve ono što se u proteklih četrdesetak godina “uselilo” u pomoćni objekt njegove kuće.

Stotinu godina

- Imam gramofon koji je star 102 godine. Tu su i ploče za gramofon koje su se koristile prije stotinu godina. Puno je predmeta ručne izrade koje sam pronalazio na buvljacima po Novom Sadu, Subotici i drugim gradovima, otkupljivao od ljudi. Imam manju količinu rimskih novčića, sjekire iz kamenog doba, ali i srebreni novac koji je iskovan u kovnici novca u Francuskoj - kazuje Mikić.

Mikić: Teško nabrojati sve. Avaz

Papirni novac, dodaje Mikić, posebno je zanimljiv jer je izuzetnog dizajna i kvaliteta.

Bokserske rukavice

- Neke predmete sam dobio na poklon, kao što su prve bokserske rukavice koje su stigle u Bijeljinu, stare mastionice, radioprijemnici, stari tranzistori, originalni ruski samovar za čaj, preslica, kovačka kliješta iskovana u kovačnici, stare pegle. Kada bih pokušao sve to da nabrojim, trebalo bi mi nekoliko dana, ne sati - priča nam Mikić.

Puno neobičnih predmeta stiglo je sa skoro svih kontinenata - iz Kine, Japana, Rusije, Amerike, ali i iz brojnih evropskih zemalja.

Sve prikupljao s ljubavlju

Među neobičnim predmetima je kofer koji su na leđima nosile kamile po Africi, orlovo pero koje je nekada služilo kao nalivpero, ali i originalni luk i strijela iz nekog afričkog plemena.

- Imam tursku lulu staru 200 godina, rađenu od posebnog kamena. Sve sam prikupljao s ljubavlju i srcem. Nikakav interes nisam u svemu tome pronalazio, jer su me oduševljavali susreti s ljudima i njihove priče - iskren je Mikić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.