PISALA KOMORI DOKTORA

Vulić o Zolaku: Da li je humano ubijati bolesne i tek rođene

Ona je upitala i kako Zolak, shodno Hipokratovoj zakletvi, poštuje ljudski život

Fu. M.

Sanja Vulić

Foto: Avaz


Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH, uputila je pismo Komori doktora medicine Republike Srpske i Sudu časti ove komore zatraživši da se izjasne da li je Alesandar Zolak vrijedan ljekarske licence i da li je svojim ponašanjem prekršio Hipokratovu zakletvu.

Vulić je navela da je pismo uputila nakon nevjerovatne situacije u kojoj se našla Republika Srpska zbog sumnje na neodgovornosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, inače specijaliste ginekologije i akušerstva, koji je naprasno odlučio da se kiseonik ne može ili ne smije isporučivati zdravstvenim ustanovama Republike Srpske i to zbog, kako se stiče utisak sudeći po izjavama, nekakvog bizarnog papira.

Bez kiseonika će umirati mnogi

- Na taj način doktor Aleksandar Zolak doveo je u haotičnu situaciju sve vas, svoje kolege koji imate bezbroj pacijenata kojima je potrebna kiseonička podrška. Bez kiseonika će umirati bebe u inkubatorima. Bez kiseonika će umirati mnogi pacijenti. Svi smo svjesni da pandemija virusa korona i dalje vlada i da je isti taj kiseonik jedan od osnovnih lijekova u liječenju. Vaš kolega nije dokazao da kiseonik, koji se decenijima isporučuje zdravstvenim ustanovama, nije ispravan, već samo stavlja zabranu njegove upotrebe bez prijedloga i alternative čime liječiti pacijente - istakla je Vulić u pismu, piše Srpskainfo.

Vulić je upitala “da li je humano ostaviti naciju bez kiseonika, da li je savjesno i dostojanstveno ljude tjerati u smrt, te da li su ljudi nebitni ako nisu Zolakovi pacijenti i s toga mogu i da umru i da li je časno i plemenito svoje kolege dovesti u problem s obzirom na to da nemaju čime liječiti bolesne”.

Da li je humano

- U Hipokratovoj zakletvi se navodi i da ‘u vršenju dužnostiprema bolesniku na mene neće uticati nikakvi obziri, etničko porijeklo, rod vjera, nacionalnost, rasa, seksualna orijentacija, politička ili klasna pripadnost’. Zar u ovom slučaju nije samo i isključivo političko djelovanje po srijedi, s obzirom na to da se 10, 20 i više godina u zdravstvu koristi taj, sad Zolaku, sporni kiseonik. Da li on na toj priči diže rejting PDP-u - upitala je Vulić.

Ona je upitala i kako Zolak, shodno Hipokratovoj zakletvi, poštuje ljudski život ako bolesnom, koji se guši ne da kiseonik ili uskrati novorođenčetu u inkubatoru.

- ubijati bolesne i tek rođene? Da li je časno ići u dil sa đavolom i izdati bolesne koji ništa nisu krivi i koje politika ne zanima – navela je Vulić u pismu upućenom Komori doktora medicine Republike Srpske i Sudu časti.

NA VRH

Podijeli članak na