REAKCIJE

Fadil Novalić: Dok sam ja premijer neće biti poskupljenja struje, Smailbegović mu odgovorio

Ako je neko i pomislio da poveća cijenu struju za 70 posto već je alarm i mi smo ga upalili, rekao je Smailbegović

Fadil Novalić i Adnan Smailbegović. Avaz

Piše: F. Mustafić

2.10.2021

Nakon što su poslodavci upozorili da bi zbog najave „Elektroprivrede BiH“ moglo doći do drastičnog povećana cijena električne energije, danas je reagirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je na Facebook profilu odbacio te tvrdnje ističući da do „divljanja“ cijena neće doći, optužujući medije da izazivaju paniku.

- Sve dok kada sam ja premijer Federacije BiH, neće doći do povećanja cijene električne energije. Neće doći do još većeg divljanja cijena i sigurno hiljade naših građana neće biti otpušteno. Postoje određeni mediji kojima je u cilju da izazovu paniku. Oni misle da je panika sredstvo kontrole, a haos smatraju poželjnim – naveo je između ostalog Novalić.

Status Novalića na Facebooku. Printscreen

Na ovakve tvrdnje premijera FBiH reagirao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

- Ako je to tako, onda odlično. Ovo što imamo iz „Elektroprivrede“ govori drugačije. Jučer je jedna firma morala potpisati ugovor na 70 posto povećanje električne energije jer nije imao izbora. Informaciju o najavama povećanja energije smo dali u medije, pa da vidimo. Ako je neko i pomislio da poveća cijenu struju za 70 posto već je alarm i mi smo ga upalili. Ako to bude način da se smiri i utiša, uredu, vidjet ćemo u utorak na sastanku – kaže Smailbegović u izjavi za portal „Dnevnog avaza“.

On ističe da „Elektroprivreda BiH“ nema ni jedan razlog za povećanje cijene struje.

- Ništa im se nije promijenilo u troškovnoj strukturi. Nije se povećala ni cijena, rada, uglja, svi su troškovi ostali isti. Oni se vežu za tržište za berzi u Budimpešti. Oni po zakonu imaju obavezu da se prilagođavaju, BiH ne. Cijene na tržištu rastu, ali BiH nema takse na emisije CO2. One su podivljale. Sada je skoro duplo veća cijena takse nego energije. BiH nema tu taksu. Morat će je uvesti, ali je danas nema – naveo je Smailbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.