PODNIJELI ŽALBU

Ivica Leutar za "Avaz": Mi ni danas ne znamo ime tužitelja koji radi na predmetu ubistva moga oca

Da ima policije i suda kao da bi se ubijali policajci i mladost poput Dženana i Davida, kaže sin pokojnog federalnog doministra unutrašnjih poslova

Ivica Leutar: Sljedeći korak međunarodni sudovi. Avaz

Piše: M. Smajkić

2.10.2021

Ivica Leutar, sin pokojnog doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, Joze Leutara, koji se više od dvije decenije bori da pred lice pravde budu izvedeni počinioci i nalogodavci brutalnog ubistva njegovog oca, nada se da će Ustavni sud BiH uvažiti žalbu njegove porodice.

Naime, u utorak, 5. oktobra na sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH bit će razmatrana žalba Ivice Leutara u kojoj je navedeno da je na njegovog oca  16.marta 1999.godine izvršen politički atentat, od čijih je posljedica preminuo 12 dana kasnije, a da vlasti nisu provele efikasnu istragu niti otkrile i procesuirale ubice.

Tim povodom je govorio za portal "Avaza".


Pokojni Jozo Leutar. Avaz

Reći ću vam i da sam upoznao dvije vrste tužitelja

Kako je nam je ispričao Leutar, na pokretanje žalbe odlučio se prije dvije godine razočaran cjelokupnom situacijom i kompletnim dosadašnjim ishodom u slučaju ubistva njegovog oca.

- Odlučili smo se pozvati na sve ono što je poznato, bez ikakvih prejuduciranja ili negativnih konotacija prema bilo kome. Znači, samo je izneseno činjenično stanje, od toga da vlasti nisu provele učinkovitu istragu, da svoj posao nisu radili, da su načinjeni brojni propusti i da su, naravno, povrijeđena naša ljudska prava, a očito je da to svi znaju, ne samo mi- kaže nam Leutar.

Naglašava da su spremni i za naredni korak koji vodi prema međunarodnim sudovima.

- Pokazatelj toga ko je ubio mog pokojnog oca, odnosno ko je nalogodavac, stoji iza činjenice što sve sve događalo nakon toga, od silnog prikrivanja do preusmjeravanja istrage. Reći ću vam i da sam upoznao dvije vrste tužitelja koji su radili na predmetu ubistva moga oca, jednih koji su prikrivali i drugih koji su se bojali ovih što prikrivaju - kaže nam on.


Ivica Leutar: Sljedeći korak međunarodni sudovi. Avaz

Jednostavno, neće da nam kažu

Koliki i danas među njima vlada strah, kako priča Leutar, krije se u činjenici da oni kao porodica ne znaju ime tužitelja ili tužiteljice koji trenutno vode predmet!

-To, jednostavno, neće da nam kažu! Imam službeni odgovor u kojem se pozivaju na nekavu zaštitu. Znači, tadašnji vrh je stajao iza toga i sigurnosne tajne službe, a svi smo svjedoci da su ta imena i prezimena i dan danas u opticaju i, stoga, sljedeća instanca su međunarodni sudovi. Jer, nema druge. Toliko je ovdje rasprostranjena ta kriminalna hobotnica, to je ružno reći, jer, naravno da ima poštenih ljudi, ali, evo, vidite što se događa. Da ima policije i suda, kao da bi se događala ubistva policajca, kao da bi se ubijala mladost poput Dženana i Davida. Sve je, dakle, povezano na neki način, jer kada je sve naopako, moraju se događati i naopake stvari - govori nam Leutar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.