PROJEKAT U ZAVRŠNOJ FAZI

Kvesić najavio prvo presađivanje organa u SKB-u Mostar: Do kraja godine transplatacija srca

Direktor SBK-a poručio kako je završen sav administrativni dio i da je sve spremno za sami operativni zahvat

Kvesić: U devetom ili desetom mjesecu Pedijatrija prelazi u novi objekat. FENA

FENA

3.10.2021

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić u razgovoru za "Fenu" najavio je kako će se do kraja godine obaviti prva transplatacije srca.

Podsjetio je kako je prije pet - šest godina pokrenut projekat transplatacijske medicine, koja ovih dana ulazi u završnu fazu. Kvesić je poručio kako je završen sav administrativni dio pred Federalnim ministarstvom zdravstva i da je sve spremno za sam operativni zahvat. 





SKB napustilo 145 uposlenika

- Kada govorimo o transplantaciji, ne mislim samo na operativni dio: presadi srce pa pošalji pacijenta u Zagreb. Mi smo radili na sva tri segmenta, i tipizaciji, i pripremi pacijenta, operaciji i imunosupresivnoj terapiji te kontroli pacijenta kroz dugi period. Ja sam to već najavio, iako mi neki kažu da je to prehrabro, da mi ovdje pripremamo transplantaciju srca i vjerujem da ćemo je ove godine napraviti - rekao je Kvesić u razgovoru za "Fenu".

Zastrašujući podatak da je od 1. januara prošle godine SKB napustilo 145 zaposlenika ne brine Kvesića, koji kaže kako nije bilo kadrovskih promjena zbog tih odlazaka. SKB Mostar trenutno broji 2350 zaposlenih, od čega je samo 500 ljekara. 

Dug prema dobavljačima

Inače, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru ima dug prema dobavljačima u iznosu od čak 70 miliona maraka. Međutim, urpkos finansijskim problemima izgradnja nove zgrade Pedijatrije neće trpjeti. Projekat je to vrijedan 18 miliona maraka koji se finansija iz Saudijskog fonda.

- Gradnja ide jako dobro. Kako sada stvari stoje, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, u četvrtom ili petom mjesecu sljedeće godine građevinski radovi bit će gotovi, a plan je Pedijatriju iz starog objekta prebaciti u novi u devetom ili desetom mjesecu 2022. godine. Novac je osiguran za građevinske radove, ali mi ćemo tu zgradu završiti, opremiti i useliti. To je moja zadaća - poručio je Kvesić za "Fenu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.