PORUKA AMBASADORA

Nelson: SAD i NATO su vaši partneri u Euroatlantskim integracijama

Kazao je da su vrata NATO-a za BiH otvorena, ali i da naša država mora raditi više kako bi postala članica

Prezentiranje Policy Brief-a pod nazivom "Strpljenje i istrajnost Bosne i Hercegovine u NATO integracijama – izazovi i prednosti/perspektive". L. Memčić

Piše: L. Memčić

4.10.2021

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) obratio se medijima danas prilikom prezentiranja Policy Brief-a pod nazivom "Strpljenje i istrajnost Bosne i Hercegovine u NATO integracijama – izazovi i prednosti/perspektive".

Tim stručnjaka koji je radio istraživanje o NATO putu BiH čine Sead Turčalo, Muhamed Mujakić, Dijana Gupta i Biljana Radulović.

 Erik Nelson rekao je da Ambasada SAD pruža podršku BiH u Euroatlantskim integracijama.

- Istraživanje i debate će pokazati šta članstvo u NATO znači za BiH i građane - rekao je Nelson.

Kazao je da su vrata NATO-a za BiH otvorena, ali i da naša država mora raditi više kako bi postala članica.

Prezentiranje Policy Brief-a pod nazivom "Strpljenje i istrajnost Bosne i Hercegovine u NATO integracijama – izazovi i prednosti/perspektive". L. Memčić

- Međutim, mi smo optimistični. Istraživači ovog Policy Brief-a objasnili su šta je BIH uradila i šta je još potrebno uraditi - istakao je Nelson.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ima potpunu podršku NATO-a u provođenju reformi.

Oružane snage BiH, prema riječima Nelsona, pokazale su spremnost u mnogim krizama kao što su migrantska kriza, poplave 2014. godine, ali i pandemija koronavirusa.

Nelson je također istakao da su reforme u sprečavanju korupcije ono što BiH treba uraditi kako bi ekonomija napredovala te kako bi se ubrzano proces članstva u NATO.

- SAD i NATO su vaši partneri u Euroatlantskim integracijama - zaključio je Nelson.

Prisutnima se obratio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić. Kazao je da Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage nisu jedine zadužene za NATO integracije, međutim, istakao je da je najveća odgovornost na ovim institucijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.