OTIŠAO 2014. GODINE

Sutra izricanje presude Jahji Vukoviću zbog ratovanja u terorističkoj organizaciji "Al Nusra Fronta" u Siriji

Vuković je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura terorističke Islamske države

N. Aj.

Vuković: Otišao u Siriju 2014. godine

Foto: Avaz


Sud BiH sutra će izreći presudu Jahji Vukoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe u Siriji.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića, zvanog Abdulaziz, da je šest godina s drugim licima iz BiH boravio u Siriji gdje je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani paravojne formacije "Al Nusra Front".

Vukoviću je stavljeno na teret da je od 2014. do 2020. godine boravio u Siriji, gdje se borio u strukturama "Al Nusra Fronta", koji je Vijeće sigurnosti  UN-a proglasio terorističkom organizacijom.

  • Vuković: Izricanje presude u 12 sati

    Vuković: Izricanje presude u 12 sati

    Foto: Avaz


Prema optužnici, Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je, nakon dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku i ilegalno prešao u Siriju s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Pripadnici "Al Nusra Fronta" su svakodnevnim oružanim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i vlasti.

Vuković je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura terorističke Islamske države, nakon čega se skrivao u Turskoj, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru prošle godine izručen pravosuđu BiH.

Izricanje presude zakazano je za 12 sati.

NA VRH

Podijeli članak na