PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: SDP je i sada ona opcija koja nudi program, kao odgovor na primitivnu neartikulisanu galamu nacionalista

Drago mi je da opet preovladava stav da trebamo imati zajedničkog kandidata jer je to jedini ispravan i najbolji put ukoliko želimo pobjedu na izborima, rekao Nikšić

Nikšić: Komšićeva kandidatura je očekivana. SDP

Avaz.ba

4.10.2021

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić zu intervjuu za Interview.ba govorio je ko će biti kandidat Trojke za člana Predsjedništva BiH, hoće li žena ikada voditi SDP…

Nikšić je komentirao najavu ponovne kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH

- Komšićeva kandidatura je očekivana. Nema tu nekog iznenađenja. Iz reda vladajućih stranaka na višim razinama mislim da se već duže zna i očekuje da kandidati budu Izetbegović, Komšić, Čović i Dodik. Mi kao SDP smo fokusirani na to da odredimo ime kandidat koji može dobiti širu podršku opozicije, uključujući i naše konzervativnije partnere koji ipak dijele našu ideju borbe protiv korupcije i kriminala, te viziju države Bosne i Hercegovine svih njenih građana i naroda - rekao je Nikšić.

Dodao je da je zajednički kandidat stranaka opozicije od početka bila zajednička ideja i načelan dogovor, od koje je NIP odustao zbog želje da na taj način ostvari bolji izborni rezultat. 

- To je njihovo pravo, a mi u SDP smo jasno rekli kako ćemo u tom slučaju sigurno imati svog kandidata. Drago mi je da opet preovladava stav da trebamo imati zajedničkog kandidata jer je to jedini ispravan i najbolji put ukoliko želimo pobjedu na izborima. To smo bar pokazali i dokazali na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Sarajevu i nekim drugim sredinama. Obzirom da je SDP najjači opozicioni politički subjekt logično bi bilo da mi prvi ponudimo prijedlog, međutim to je manje važno u odnosu na to da imamo pravog kandidata/kandidatkinju. Tek nam predstoje ozbiljni razgovori o tome i vjerujem da ćemo zajedno izaći s najboljim rješenjem - rekao je Nikšić.

O kandidaturi Denisa Zvizdića

O kandidaturi Denisa Zvizdića se vrlo jasno i korektno izjasnio. 

- Kao čovjek koji je do jučer bio jedan od potpredsjednika SDA, nije realno da može očekivati podršku biračkog tijela SDP-a. Kako sam već rekao SDP kao najjača opoziciona stranka u Bosni i Hercegovini smatra da treba imati prvu riječ kada se govori o ovom pitanju. Naravno da nam je želja da se okupi kompletan ili što veći opozicioni blok koji bi se suprotstavio vladajućim strankama. O tome jesam li kandidat ja ili neko drugi ne možemo govoriti dok stranke Trojke ne sjednu i počnu razgovarati ozbiljnije na ovu temu, što će se desiti uskoro. Smatram da je najbolji kandidat onaj koji je dovoljno prepoznatljivo i prihvatljivo ime da može pod kišobran podrške okupiti što veći broj stranaka. Jedan kandidat opozicije ili kandidat kojeg bi podržalo što više opozicionih stranaka imao bi veliku šansu za pobjedu. Mi u SDP BiH ćemo kao najjača opoziciona stranka učiniti sve da djelujemo kao posrednik koji može osigurati široku podršku kandidatu.

Rekao sam premijeru i ministrima kada su preuzimali vladu da ih ne čeka nimalo lagan posao. Da javnost od njih očekuje čudo, što u situaciji kada je budžet značajno manji neće biti nimalo lako.

Važno mi je da napravim razliku između kritika, stava javnosti i propagande. Siguran sam da danas pitate građane Sarajeva da vam nabroje imena 3-4 ministra u Kantonu Sarajevo, da bi barem dvojica bili ministri iz SDP-a. SDP je stabilan politički faktor u Kantonu Sarajevo. Naši ministri su jedni od najprepoznatljivijih u vladi i uvjeren sam da ćemo na narednim opštim izborima to pokazati i kroz značajno povećanje broja glasova i podrške koju ćemo dobiti od strane građanki i građana.

Naša gradonačelnica Sarajeva je vjerovatno najprepoznatljivija mlada političarka, ne samo u Sarajevu, nego mnogo šire. Govoriti o ‘uljuljkavanju’ u trenutku kada aktivnosti naših ministara i zastupnika pune medijske stupce i dnevne redove Skupštine i Vlade je u najmanju ruku neozbiljno. U trenutku kada svi bruje o rekonstrukciji pruge, nabavci trolejbusa, tramvaja i autobusa, uvođenju novih linija javnog prijevoza, zdravstvenom sektoru, stabilizaciji budžeta i nizu drugih projekata koje predvode ministri SDP-a, teško da iko može s argumentima govoriti o neprepoznatljivosti SDP-a. S druge strane SDA se preko svojih zastupnika ‘satra’ da proba prozvati SDP-ove kadrove, pa i zbog projekata koje rade da zaštite domaću proizvodnju, jer ništa negativno ne mogu naći. Trebam li napomenuti da je odlučan stav zastupnika SDP-a doveo do rušenja nacrta Zakona o visokom obrazovanju, i da je naš čvrst stav ostao takav i pod cijenu krize većine? Da sada ne spominjem inicijative poput Zakona o podršci Srebrenici i niza drugih rješenja koja je kreirao SDP, a zdušno podržala cijela Trojka, kao što i mi podržavamo projekte ministara iz NIP i NS. A da vas podsjetim, vlast smo tek osam mjeseci.

Rješavanje životnih problema građana

Nikšić je u intervjuu govorio i o odnosu Trojke.

- Trojka funkcioniše po sistemu dogovaranja i međusobne podrške svim pozitivnim inicijativama, neovisno ko je od nas bio predlagač. Bez sujete, ali svako zadrzavajući svoj integritet i samostalnost. Jasno je da ima tu i tamo pokoji problem i suprotstavljen stav, ali to je po meni sasvim prirodno. Na kraju važno je da smo dobro uhodan tim i komuniciramo na principima jednakosti i partnerstva. Nekada su jedni u poziciji da asistiraju, drugi da brane, treći da šutaju na gol. Međutim sigurno je da, neovisno ko od nas da ‘zabije’ koji gol i na trenutak bude pod većim reflektorima, Trojka uvjerljivo vodi i pobjeđuje u ovoj utakmici timskim radom i jedino je to bitno. U odnosu na percepciju bilo kojeg pojedinca nama je puno važnije ostvariti zajednički cilj, a to je pobjeda na narednim izborima.

SDP nije u predizbornoj kampanji jer je još rano za to, ali jesmo u kampanji i bit ćemo svaki dan do oficijelne predizborne kampanje i izbora. Trudimo se pokazati građanima da nam nisu uzalud ukazali povjerenje i da svugdje gdje smo u prilici svaki dan investiramo u poboljšanje uvjeta života i opravdavanje ukazanog povjerenja. U augustu smo krenuli sa paralelnim serijama strateških planiranja i obilaska kantonalnih i regionalnih organizacija. Također, u velikoj mjeri su pripremljeni i Program za Opšte izbore 2022., kao i Izborna strategija. Izašli smo sa nekoliko konkretnih zakonskih prijedloga, poput Zakona o minimalnoj plati u FBiH, koji bi ako budu usvojeni trebali poboljšati životni standard građana.

Nažalost, kampanja za naše oponente je nešto sasvim drugo. Njima je kampanja isprazno populističko ‘napadanje’ i ‘branjenje’ države dok zagrljeni zajedno vode državu i sve građane u propast. Pritom, pod propast ne mislim na nestanak. Takve Dodikove gluposti su besmislica i njegov osnovni predizborni alat za zaluđivanje masa. Propast je ekonomsko i demografsko odumiranje, koje njihove kampanje samo pospješuju i produbljuju frustracije i očaj naroda. Svaka nova najava otcjepljenja je popraćena autobusima punim Banjalučana, Trebinjaca, Dobojlija i drugih građana RS-a koji se otcjepljuju od Dodika i pripajaju Njemačkoj, Švedskoj. Isto je i sa građanima Federacije koji bježe od SDA-ovog branjenja države i HDZ-ovog legitimiteta kako bi bili manjinski, nekonstitutivni, ali punopravni i ekonomski nezavisni građani država Zapada.

SDP je jasna alternativa. Nudimo plan za rješavanje svakodnevnih životnih problema građana. Mi u SDP smo i sada ona opcija koja nudi program, rezultate i rješenja kao odgovor na njihovu primitivnu, neartikulisanu galamu.

O gradonačelnici Benjamini Karić

Nikšić je komentirao rad gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. 

- Gradonačelnica Benjamina Karić je nesumnjivo pravo i istinsko osvježenje, ne samo u SDP-u, već na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnica Karić je lice novog SDP-a, kao mlada, kompetentna, akademski obrazovana i ostvarena političarka. Ne smatram njene poteze populizmom. Građani očekuju od političara da vode vlastitim primjerom. Gradonačelnica Karić je prodala službeni automobil, drastično smanjila sve izdatke, a troškove reprezentacije i trošenja javnog novca sa kojekakvih biznis kartica je doslovno svela na nužne troškove prilikom posjeta zvaničnih delegacija. Krenula je u realizaciju više projekata, od reforme gradske uprave do pune operacionalizacije gradskog preduzeća “Sarajevo” i njihovog stavljanja u funkciju građana i grada, do više infrastrukturnih projekata, poput najavljene izgledne obnove infrastrukture za zimske sportove, itd. Ostvarila je blisku saradnju sa brojnim potencijalnim investitorima i partnerima koji su na Sarajevo odavno bili zaboravili.

To što se trudi biti transparentna i o svom radu informisati javnost, ne bih ni slučajno nazvao populizmom. Da je populista ona bi se bavila svojim prethodnikom i objavljivanjem njegovih afera. Naprotiv, ona smatra da je to posao nadležnih institucija. To protivnici nažalost smatraju slabošću, pa po ustaljenoj praksi šalju anonimne prijave protiv nje nastojeći je vjerovatno zaplašiti i zaustaviti. E pa neće ići. Svaki postupak zaslužuje kontrolu i provjeru, pa i anonimne prijave, ali kako sam već ranije rekao očekujem barem pronližnu efikasnost u procesuiranju i ispotivanju zakonitog rada njenih prethodnika. Pritom, napominjem da je ona gradonačelnica tek nekih 150 dana. Zanimljivo mi je kako ljudi od naših kadrova očekuju više za 150 dana nego od prijašnje vlasti za 15 godina. Nepunih pola godine je malo da se veći projekti operativno i započnu, a kamoli da se okončaju. Pa ipak, gradonačelnica je o svom radu izdala i javni dokument. Za uspješne, sposobne mlade ljude poput Benjamine u SDP-u uvijek ima mjesta i mi smo ponosni što je ona potpredsjednica naše partije - rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.