SASTANAK

Delegacija Predstavničkog doma PSBiH i poljskog Sejma: Zemlje zapadnog Balkana trebaju dinamičan plan za članstvo u EU

Izražena je nada da će domaći akteri kroz pojačan unutarnji dijalog i međusobne dogovore pronaći odgovarajuća i za sve prihvatljiva rješenja

Sa današnjeg sastanka. Fena

L. M.

4.10.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjedavajuća Kluba SNSD-a Snježana Novaković-Bursać te predsjedavajući Klub poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u ovom Domu Nikola Lovrinović razgovarali su danas s delegacijom Sejma Republike Poljske koju predvodi vicemaršal Sejma Ryszard Terlecki.




Intezivirati dijalog

Domaćini ovog sastanka zahvalili su se na podršci koju prijateljska Poljska decenijama pruža razvoju demokratskih procesa u našoj zemlji te snažnom zalaganju za proširenje Evropske unije na države zapadnog Balkana i podršci procesu približavanja BiH punopravnom članstvu u EU.

U otvorenom razgovoru istaknuto je da, slično kao što politički akteri u BiH imaju konsenzus oko evropskog puta, i u Poljskoj postoji puna saglasnost pozicije i opozicije kada je posrijedi proširenje EU na zapadnobalkanske države. Činjenica je međutim i da dio drugih članica EU ne dijeli takav entuzijazam za proširenje članstva pa unutar ove asocijacije, kako je rekao gospodin Terlecki, treba dodatno raditi kako bi se intenzivirao dijalog u korist proširenja.

Jasan dinamički plan

Danas je zajednički ocijenjeno da zemlje zapadnog Balkana što prije trebaju dobiti jasan dinamički plan približavanja članstvu u EU koji bi svakako bio podstrek intenzivnijem radu na nužnim ekonomskim i drugim reformama. Jasno je, kako je rečeno, da se ne radi o putu koji traje godinu ili dvije nego znatno duže, ali konkretniji vremenski okvir doprinijeo bi pozitivnim procesima i povećanju perspektivnosti cijelog regiona čime bi bio ublažen proces odlaska mladih, obrazovanih i perspektivnih kadrova u zemlje stabilnijeg prije svega političkog a tek potom ekonomskog ambijenta.

Sagovornici su se danas saglasili da će, ukoliko konkretniji dinamički plan bude kasnio ili izostao, slabiti interes za priključenje Evropi a iskustva Sjeverne Makedonije i Albanije samo mogu pospješiti takav loš scenario. Istovremeno, izražena je realna bojazan od otvaranja prostora za karakterom i kvalitetom drugačije neevropske utjecaje.

Prihvatljivija rješenja

Tokom razgovora je bilo riječi o aktuelnom političkom trenutku BiH, a izražena je nada da će domaći akteri kroz pojačan unutarnji dijalog i međusobne dogovore pronaći odgovarajuća i za sve prihvatljiva rješenja.

Kada je posrijedi saradnja parlamenata Bosne i Hercegovine i Poljske, naglašeno je da njen obim svakako treba vratiti najmanje na predpandemijski nivo jer se radi o komunikaciji u okviru koje se širi prostor i za političko i za intenzivnije ekonomsko povezivanje. Također, kako je danas rečeno, na taj način Poljska može ponuditi primjere dobre prakse i dobra iskustva koja su vrlo bitna za proces približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.