U ZVANIČNOJ POSJETI BIH

Ministrica vanjskih poslova Švedske: Bh. političari moraju naći rješenje za trenutnu krizu i nastaviti sa reformama

Interesorna izborna grupa mora nastaviti sa radom kako bi došlo do izmjene Izbornog zakona, naglasila je Linde

Ann Linde i Bisera Turković. Anadolija

Piše: L. M.

4.10.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas sa predsjedavajućom OSCE-a i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde.

Ann Linde kazala je da je saradnja BiH i misija OSCE-a na zavidom nivou.

 - Željela bih potvrditi spremnost OSCE-a u ovoj zemlji. Političari moraju riješiti trenutnu političku krizu i nastaviti sa provođenjem reformi. Interesorna izborna grupa mora nastaviti sa radom kako bi došlo do izmjene Izbornog zakona - naglasila je Linde.

Prema riječima Linde, u decembru će biti održan sastanak Ministarskog vijeća OSCE-a na kojem će učestvovati i Bisera Turković. Kroz usvajanje nove Razvojene strategije Švedske, Linde ističe da će Švedska nastaviti saradnju sa zemljama zapadnog Balkana.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona, ministrica Linde kazala je da se lideri u BiH moraju uključiti u konstruktivni dijalog.

- Politička kriza koja je trenutno u toku, zaustavila je rad na izmjenama Izbornog zakona. Nadam se da će se taj rad nastaviti i da će doći do reforme izbornog sistema - istakla je.

Bh. državljanima zabranjen je ulazak u Švedsku zbog pandemije koronavirusa.

- Ta lista zasnovana je na praćenju stanja. Samo se nadam da će se što veći broj ljudi vakcinisati. Slijedimo isti način rada kao EU - istakla je Linde.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković rekla je da zahvalila se na dosadašnjoj saradnji i podršci OSCE-a i Švedske.

 - Treba naglasiti ambasadoricu Kavalec koja velo vješto vodi misiju OSCE-a u BIH. Razmotrili smo mnoga važna pitanja koja se tiču procesa reformi i svega onoga što je dio naše svakodnevnice – rekla je Turković.

Dodala je da je sigurnost i stabilnost regije zapadnog Balkana bitan za evropske integracije BiH.

 - Pitnaja sigurnosti, odbrane, kontorle naoružanja, ravnopravnosti spolova, izgradnja institucija BiH i saradanja sa OSCE-om su od vitalnog značaja – dodala je Turković ističući da je važno i osnaživanje Oružanih snaga BiH.

Ideja da se postavi jasan rok za ulazak u EU za zemlje regije, prema riječima Turković, će ubrzati reformske procese. Kazala je da je i razgovarano o političkoj situaciji u BiH ističući da se svaka kriza mora riješiti kroz insititucije BiH.

- Možemo zaključiti da postoji uvjerenje da će biti krupan doprinos boljoj saradnji i uspješnijem provođenju aktivnosti kao i otvaranje novih projekata – smatra Turković.

Naglasila je da se nada da će insitucija Vijeće ministara BiH što prije početi s radom jer u BiH treba doći kontigent donacije vakcina koje Vijeće ministara treba odobriti.

- Ja lično mislim da će Vijeće ministara BiH početi s radom. Mnogo je razloga za to, imamo preko 200 važnih tema za dnevni red, a tu su i donacije vakcina koje moramo prihvatiti. Mislim da će to sve natjerati one koji apstiniraju. Ne bih se iznenadila da to bude krajem desetog ili početkom jedanaestog mjeseca - kazala je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.