PROCURILI TAJNI PODACI

"Pandora papers": "Energoinvest" poslovao s ofšore kompanijom iz UAE

U pitanje je posao izgradnje elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova

"Energoinvest" poslovao s ofšore kompanijom iz UAE. Avaz

E. H./ BIRN

4.10.2021

Afera „Pandora papers“ uzdrmala je cijeli svijet, a posljednji objavljeni dokumenti tiču se i bh. kompanije „Energoinvest“.

Naime, Novinar BIRN-a u Albaniji Besar Likmeta bavio se, u sklopu novinarske akcije „pandora papiri“, transparentnošću posla izgradnje elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova.


Sporne radnje

Tokom 2014. godine Operator sistema Albanije (OST) potpisao je ugovor vrijedan 29 miliona eura s bh. inžinjerskom kompanijom „Energoinvest“ za izgradnju albanske dionice, a posao je završen sredinom 2016. godine.

Prema dokumentima do kojih je došao BIRN, sporne radnje u ovom procesu vežu se za 2013. godinu.

- Dokumenti otkrivaju da je „Energoinvest“ platio ukupno više od 3,6 miliona eura maloj konsultantskoj firmi registriranoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu te godine. Firmu naziva „AL Energy Transmission“ vodi albanski biznismen Vasil Kallup - navodi se.

Stručnjaci upozoravaju da kada se novac preusmjerava preko takozvanih ofšore zona, odnosno jurisdikcija, povećava se i rizik od korupcije.

- U mnogim slučajevima, kompanije koje pobjeđuju na natječaju jesu fasada za skrivanje činjenice da je o nagodbi o osvajanju tendera pregovarano s podizvođačem - kazao je Gjergji Vurmo, stručnjak za oblast „zarobljavanja države“ pri strateškom Institutu za demokratiju i posredovanje sa sjedištem u Tirani.

Kako prenosi BIRN, kompanija „AL Energy Transmission LTD“ osnovana je u martu 2013. u Ras al-Khaimahu, jednom od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, i to preko ofšore pružatelja usluga „SFM Corporate Services“.


„Energoinvest“ izvršio 39 uplata

Dokumenti u koje je BIRN imao uvid uključuju i izvještaj s bankovnog računa „AL Energy Transmissiona“ u „Bendura banci“ sa sjedištem u Lihtenštajnu za period od 2013. do 2019. godine, iz kojeg se može vidjeti da je „Energoinvest“ izvršio 39 uplata toj kompaniji tokom spomenutog perioda u ukupnoj vrijednosti višoj od 3,6 miliona eura.

- Najveće pojedinačno plaćanje, u iznosu od 1,5 miliona eura, izvršeno je 26. aprila 2013. godine, odnosno mjesec nakon registracije firme „AL Energy Transmission“. Većina novca s tog računa je povučena na putnu gotovinsku karticu, ali je također bilo i prebacivanja s tog računa na ime Vasila Kallupija, njegove supruge Deshire te njihovog nećaka Sokola Sferdellija - navodi se.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.