ANALIZA

Fileov model - izazov za vječite partnere: Šta Bakir nudi Komšiću

I dok Izetbegović poručuje da će pokušati uvjeriti lidera DF-a, jasno je da ovaj shvata kako bi ostao bez dijela kolača

Željko Komšić i Bakir Izetbegović. Avaz

Piše: N. Demirović

4.10.2021

Kada je bivši zvaničnik Evropske unije Štefan File (Fule) prije osam godina ponudio rješenje za Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, sigurno nije ni slutio da će jednog dana to biti razlog mimoilaženja između političkih partnera Bakira Izetbegovića(SDA) i Željka Komšića (DF).

Fileov model, kako je nazvan, ponovo je aktueliziran. Američki diplomata Metju Palmer (Matthew) razgovarao je ovih dana s relevantnim imenima na bh. političkoj sceni i ne krije da je to ponuđeno kao jedan od modela.



Jasan put

- Fileov model je jedan od puteva da se ide dalje. Ali pitanje je kako postići da taj model odražava BiH, a to je jedna država, dva entiteta i tri naroda. Fileov model nije jedini, ali je koncept otvoren za napredak. Nema fiksirane izborne jedinice, zbog čega su neki rekli da je to klizav teren prema trećem entitetu - rekao je Palmer.

Naravno, u centru pažnje je izbor članova Predsjedništva BiH koji se već godinama susreće s pričom o legitimitetu Željka Komšića.

I dok je većina političkih činilaca u BiH za to da se uvede ovaj model, čija je suština da se ukidaju etničke odrednice kao preduvjet za nečiju kandidaturu za Predsjedništvo, a s druge strane se daje veća mogućnost da sami narodi izaberu svog člana, bez obzira na njegovu etničku pripadnost, Komšić s tim ima problem.

Da je to samo njegov problem, možda ne bi bilo velike brige, jer nije baš da se on do sada brinuo za probleme bilo koga, iako godinama obnaša visoke funkcije. Pitanje je - boji li se Komšić da više nije najpopularniji kandidat među Bošnjacima. Kako god, prijedlog je „legao“ Komšiću, ali čini se da još veće glavobolje ima sam Izetbegović.

- Ja s Komšićem imam dogovor da ćemo zajedno ići u ovu priču i da ćemo zajedno zastupati stavove. Pokušat ću uvjeriti Komšića da je bolje ići na direktni model - izjavio je Izetbegović.

Možda je malo pogriješio u vezi s članom Predsjedništva kojeg on lako može uvjeriti. Ovdje se ne radi o Šefiku Džaferoviću, kojem je dovoljan Bakirov mig. Ovim je ugrožena Komšićeva pozicija, a ovaj to neće lako „progutati“, jer kako se suočiti s činjenicom da Bošnjaci neće moći izabrati njega kao Hrvata. Paradoksalno, ali istinito, Komšić upravo to ne može progutati.

Jaki argumenti

Brzo je odgovorio Izetbegoviću.

- Već me nekoliko godina uvjerava i nije me mogao uvjeriti - poručio je Komšić.

Iako u startu sve izgleda kao prilično teška misija, ne bi trebalo potcijeniti SDA-ovu snagu „uvjeravanja“. Komšić nije u poziciji da ucjenjuje, osim ako to nečim do sada u odnosima sa SDA nije „zaradio“.

S druge strane, Bakir mora imati jake argumente uvjeravanja, pa je pitanje šta bi mogao ponuditi Komšiću da se odrekne fotelje člana Predsjedništva BiH, pozicije u kojoj jednostavno ne mora raditi.

U Komšićevom slučaju, dovoljno je bilo povremeno se konfrontirati s Dodikom i misliti da je posao obavljen. Možda i jeste, ali za koga, jer Dodik traži upravo konfrontaciju i izazivanje kriza.

Slijedi ovdje zanimljiv rasplet, možda ne tako brzo, ali svakako da Izetbegović jednog od svoja dva člana Predsjedništva BiH neće lako pustiti niz vodu. Možda pomogne Asim!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.