NA DANAŠNJI DAN

Velike demonstracije u Beogradu i pad Slobodana Miloševića

Holbruk uspio da postigne sporazum sa liderima Hrvatske, Srbije i BiH sporazum o prekidu vatre

Protesti u Beogradu. Arhiv

Piše: Fu. M.

5.10.2021

Danas je utorak, 5. oktobar, 278. dan 2021. Do kraja godine ima 87 dana.

1511. Papa Julije II osnovao je Svetu ligu između Aragonije, Venecije i Papske države s ciljem da odbrani jedinstvo Crkve, ali i da istjera Francuze iz Italije.

1908. Bugarski knez, njemački princ Ferdinand Koburg proglasio je nezavisnost Bugarske od Otomanskog carstva, a sebe carem Ferdinandom I.

1908. Austro-Ugarska je anektirala Bosnu i Hercegovinu.

1938. Predsjednik Čehoslovačke Eduard Beneš podnio je ostavku i otišao u izbjeglištvo, nakon što je pod pritiskom Velike Britanije i Francuske prihvatio Minhenski sporazum, kojim je Sudetska oblast ustupljena Hitlerovoj Njemačkoj.

1974. Pet ljudi je poginulo, a 35 ranjeno u eksploziji bombi koje su irski nacionalisti bacili u dva bara u mjestu Guildford u Engleskoj.

1988. Čileanci se na plebiscitu izjasnili protiv prijedloga da predsjedniku Čilea Augustu Pinochetu bude produžen mandat do 1997. godine.

1994.
U Švicarskoj pronađena tijela 48 pripadnika sekte Hram Sunca koji su izvršili obredno masovno samoubistvo.

1995. Američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) uspio je, nakon dva mjeseca pregovora sa Srbijom i Hrvatskom i liderima u BiH, da postigne sporazum o prekidu vatre, koji je bio uvod u mirovne pregovore u Dejtonu.

2000. Poslije neuspjelih pokušaja policije da suzavcem rastjera stotine hiljada demonstranata u centru Beograda, koji su protestirali zbog poništavanja predsjedničkih izbora, građani su ušli u Saveznu skupštinu, a nešto kasnije i u zgradu državne Radio-televizije Srbije.

Pod pritiskom masa Slobodan Milošević, desetogodišnji neprikosnoveni lider Srbije, sljedećeg dana je priznao izborni poraz od kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice.

Rođeni

1713. Rođen francuski filozof i pisac Denis Diderot, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije 18. vijeka, jedan od najznačajnijih autora velike francuske Enciklopedije.

1864. Rođen francuski hemičar i industrijalac Louis Lumiere, pionir svjetske kinematografije, koji je s bratom Augustom izumio postupak snimanja u prirodnim bojama.

Milena Dravić. Arhiv

1898. Rođen Ervin Šinko, hrvatski književnik.

1936. Rođen Václav Havel, češki književnik i političar.

1940.  Rođena Milena Dravić, beogradska i jugoslovenska glumica.

Umrli

1981. Umro Anđelko Marušić, hrvatski fudbaler.

1990. Umro Đorđe Vukadinović, jugoslovenski fudbaler.

2001. U Strausbergu kod Berlina umrla Emilie Schundler, koja je, zajedno sa suprugom Oscarom, pomogla stotinama Jevreja da pobjegnu iz nacističkih koncentracionih logora tokom Drugog svjetskog rata.

2004. Umro Maurice Wilkins, britanski naučnik i nobelovac, jedan od trojice naučnika koji su zajedno otkrili strukturu DNK. Nobelovu nagradu za medicinu dobio je 1962, zajedno sa Francisom Krikom i Jamesom Watsonom.

Hening Mankel. Arhiv

1991.Umro Milan Milišić, dubrovački književnik i prevoditelj.

2015. Švedski pisac Hening Mankel, poznat po serijalu romana o policijskom inspektoru Kurtu Valanderu, preminuo je u 67 godini.

2011. U Palo Altou u Kaliforniji umro Steven Paul Jobs, kompjuterski magnat, osnivač kompanije Apple. Jobs će ostati zapamćen kao jedan od simbola 21. vijeka, ere računara, pametnih telefona i, naposljetku, tablet-računara - serije revolucionarnih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.