RAD IZA KULISA

Šarović o aferi "Kiseonik": Plaše ljude, a lobiraju za nastavak uvoza tehničkog kisika jer je jeftiniji

Šarović je dodao da imaju informaciju da se od jutros uveliko traže načini i vrše direktni kontakti kako bi se promijenilo postojeće zakonodavstvo o lijekovima i time omogućio nastavak uvoza tehničkog kiseonika.

Lider SDS-a Mirko Šarović. Avaz

N. Aj.

5.10.2021

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović oglasio se povodom afere "Kiseonik" koja je udrmala BiH, posebno manji bh. entitet Republiku Srpsku.

- Medicinski kiseonik može da se nabavi na sto mjesta u Evropi i tako je moglo i ranije, kao što rade svi drugi, od bilo koga ko zaista ispunjava zakonske uslove. Evo naprimjer - mogu da uvezu iz Krajina grupe kojoj je još prije četiri dana osigurana dozvola za isporuku medicinskog kiseonika. A šta oni ustvari rade? Plaše ljude da navodno ne mogu da uvezu medicinski, a ovamo lobiraju za nastavak uvoza tehničkog kisika po svaku cijenu jer je on jeftiniji - ističe se u saopćenju.

Omogućavanje uvoza

Šarović je dodao da imaju informaciju da se od jutros uveliko traže načini i vrše direktni kontakti kako bi se promijenilo postojeće zakonodavstvo o lijekovima, koje je 2008. godine usklađeno s evropskom regulativom, i time omogućio nastavak uvoza tehničkog kiseonika. 

- Zato im odgovora panika u javnosti i rad "iza kulisa" - rekao je Šarović.

Istakao je da direktor UKC-a RS Đajić opet zloupotrebljava strah ljudi i širi paniku jer ima sve mogućnosti da uveze medicinski kisik i zato ima dozvolu.

Epilozi u slučaju drugih afera

- Jasno je da su ovom slučaju zaobiđene procedure, činili su krivično djelo, dobili su dozvolu za jedno, uvozili drugo. Sve je rađeno naopako. Valjda će se naći neko kredibilan da kaže šta su pacijenti udisali - naglasio je Šarović.

On je kazao da javnost čeka i epilog u slučaju maski i respratora.

- Tužilaštvo je sada na ispitu i nema prostora za povratak nazad. Oni koji misle da stvari mogu staviti u ladicu doći će na red. Sada, za godinu? Ali doći će – zaključio je Šarović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.