MINISTAR ODBRANE BIH

Sifet Podžić za "Avaz" o zahtjevu Dodika da bude smijenjen: Vježba nije otkazana

U saopćenju iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH navedeno je da je Podžić ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH

Podžić: Sve po Zakonu. Avaz

Piše: M. Aš.

5.10.2021

Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića zbog "nepoštovanja Ustava BiH", jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banje Luke, a takvu odluku može donijeti Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike.

U saopćenju iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH navedeno je da je Podžić ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH.

No, Podžić u izjavi za "Avaz", komentirajući zahtjev Dodika, kazao nam je da je sve radio po Zakonu.

 - Nigdje nisam prekršio Zakon, niti sam vježbu otkazao. Ja sam vježbu samo prolongirao. Sve je urađeno po zakonu - kaže Podžić.

Dodik je jučer za Srnu izjavio kako Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH.

On je naglasio da se Podžić nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsjedništvom BiH.

 - Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.