RAZGOVOR

Bivši član CIK-a i pravni ekspert Vehid Šehić za "Avaz": Spriječiti izborne prevare

Treba insistirati na uvođenju novih tehnologija u izborni proces, a to je, prije svega, biometrijska identifikacija birača, kaže Šehić

Šehić: Približava se izborna godina. Avaz

Piše: E. Halimić

5.10.2021

Kad se uzme u obzir trenutna situacija, nisam optimističan da ćemo do kraja ove godine imati završenu reformu izbornog zakonodavstva, jer trenutno slušamo i prijetnje da se izbori sljedeće godine neće uopće ni održati.


Očekivan pritisak

Kazao je ovo za „Avaz“ Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH i pravni ekspert.

- Neophodno je ukinuti diskriminaciju u Ustavu BiH, a to zahtijeva njegove ograničene izmjene. To nalažu i presude Evropskog suda za ljudska prava i mora se izbrisati etnički prefiks ispred članova Predsjedništva BiH. Glavno je polazište da se u Ustavu BiH navedu tri člana Predsjedništva, jedan iz RS, dva iz Federacije, ali ne iz istog naroda - pojasnio je Šehić.

Dodao je da, kad je riječ o implementaciji presude Ustavnog suda BiH, u slučaju Bože Ljubića treba znati da to zahtijeva izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

- Posebno treba napomenuti da, osim ovih izmjena, treba insistirati na uvođenju novih tehnologija u izborni proces, a to je, prije svega, biometrijska identifikacija birača i uvođenje skenera glasačkih listića, a kako bi se spriječile izborne prevare. Trenutno je zbog izbornih prevara narušen integritet izbornog procesa, ali i rezultata koji ne odražavaju stvarnu izbornu volju građana u BiH. Ako se ovo ne napravi i pored gore spomenutih izmjena Ustava BiH, Ustava FBiH i Izbornog zakona, mi ćemo opet imati nepošten izborni proces i sumnju u izborne rezultate - naglasio je Šehić.

Vrijednost glasa

Govoreći o „Fileovom modelu”, Šehić kaže da svaki izborni zakon, pa i Ustav BiH garantiraju jednaku vrijednost svakog glasa.

- Nama je poznato da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnima odredbe Izbornog zakona BiH koje su se ticale Mostara i koje su govorile o različitim vrijednostima glasova građana u zavisnosti od izbornog područja. Nadam se da ne mislimo sad ponovo praviti istu grešku i uvoditi novu nejednakost u vrijednostima glasova birača u BiH - poručio je Šehić.

Prema njegovim riječima, bh. političari reformu izbornog zakonodavstva moraju provesti zbog građana BiH, a ne zbog toga što je to uvjet za članstvo u EU.

Izbor gradonačelnika Mostara i Sarajeva

- Nikad mi neće biti prihvatljivo da se građanima Mostara i Sarajeva uskraćuje pravo da oni biraju svog gradonačelnika. Postavlja se pitanje zašto. Pa zato što se ovdje i dalje broje krvna zrnca, pa se ide logikom - gdje nas je više, tu može jedan čovjek, jedan glas, a tamo gdje nas nema, treba tražiti druge modele - istakao je Šehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.