POTVRĐENO

"Avaz" saznaje: Ustavni sud BiH uvažio žalbu Ivice Leutara

U žalbi naveo da je na njegovog oca izvršen politički atentat , a da vlasti nisu provele efiksnu istragu

Pokojni Jozo Leutar. Arhiv "Avaza"

Piše: M.Sm.

5.10.2021

Ustavni sud BiH na svojoj sjednici Velikog vijeća održanoj danas, kako je potvrđeno za portal "Avaza", usvojio je žalbu Ivice Leutara, sina pokojnog doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, Joze Leutara.

Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac povrijeđen od kojih povreda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja-rečeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ivica Leutar se više od dvije decenije bori da pred lice pravde budu izvedeni počinioci i nalogodavci brutalnog ubistva njegovog oca.

On je u svojoj žalbi  naveo da je na njegovog oca  16.marta 1999.godine izvršen politički atentat, od čijih je posljedica preminuo 12 dana kasnije, a da vlasti nisu provele efikasnu istragu niti otkrile i procesuirale ubice. Također, naveo je da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava zagarantiranih Ustavom BiH.

Nada Dalipagić iz Advokatskog ureda „Dalipagić-Crnjac“, kao pravnih zastupnika porodice Leutar u podnošenju apelacije nije krila zadovoljstvo ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH.

- Ovo je ogroman uspjeh, koji je, prije svega značajan za obitelj Leutar da dožive satisfakciju nakon toliko godina i koja nam je ukazala povjerenje da zajednički krenemo u ovu borbu, a drago mi je, također, što je ovo na određeni način i povratak vjere u praviosuđe-kazala nam je Dalipagić u prvoj reakciji. Konkretnije pojašnjenje, dodala je, dat će nakon pismenog otpravka odluke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.