BIZARNO

Samo u BiH: Podžićev savjetnik javnim saopćenjem podržao Podžića

Dakle, ministar mu dao posao, a on podržava ministra. Gdje neće...

Muhamed Fazlagić Fazla i Sifet Podžić. Agencije

Piše: D. H.

5.10.2021

Veliku kontroverzu u javnosti izazvala je odluka ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da svega nekoliko dana pred održavanje vojne vježbe između Vojske Srbije i OS BiH otkaže vježbu, a nakon što su prethodno njegov stranački šef Željko Komšić i ostala dva člana Predsjedništva dali odobrenje za održavanje vježbe.

Dodik je zbog ovoga zatražio smjenu ministra odbrane Podžića zbog, kako je naveo, nepoštovanja Ustava BiH, a žestoko je reagirao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija.


Kontradiktorna saopštenja

Razloge otkazivanja vježbe Podžić je obrazložio u saopštenju.

- Vježba nije otkazana, već odgođena isključivo zbog pogoršane epidemiološke situacije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Srbiji. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veći broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo realizirati i nema nikakvog razloga da s ona ne održi.

Ipak, da i Podžić ima podršku, pokazao je njegov savjetnik, Muhamed Fazlagić Fazla.

Fazla se odlučio na, čak i za bh. prilike apsurdan i urnebesan potez da javnim saopštenjem podrži svog šefa.

U onako "s nogu" nakucanom saopštenju, stoji da stranka Građanski savez podržava "odluku Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine o prolongiranju bilateralne vojne vježbe OSBiH i Vojske Srbije na Manjači kod Banje Luke".

- S obzirom na pogoršanu sigurnosnu i političku situaciju u regiji i agresivan pristup Republike Srbije, ministar Podžić je povukao duboko odgovoran potez. Mi u Građanskom savezu smo svjesni činjenice da ovom vježbom Bosna i Hercegovina ne dobija ništa, osim što otvara prostor za nove manipulacije i podrivanje suvereniteta BiH. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve probosanske snage da stanu iza odluke ministra Podžića - navodi se u mailu koji je poslao Muhamed Fazlagić Fazla, predsjednik Građanskog saveza.


Mogli su se i usaglasiti

Dakle, ministar mu dao posao, a on podržava ministra. Gdje neće...

Podsjetimo, nedugo nakon što je Fazlagić na sumnjivom stranačkom kongresu izabran za predsjednika GS-a i spriječio da pred lokalne izbore DF ostane sam u koaliciji sa SDA, fingirajući preko GS-a da tu navodno postoji neka šira koalicija, ekspresno je uhljebljen na mjesto savjetnika ministra odbrane, iako je ostalo nejasno na osnovu kojih kvalifikacija, s obzirom da je za Fazlagića poznato da je do sada u životu imao neuspješan pokušaj pjevačke karijere te da je vodio fudbalsku školu u SAD-u.

Osim toga, ne bi bilo loše da su se i ministar i savjetnik mu uspjeli usaglasiti oko razloga otkazivanja vježbe, s obzirom da, kako možete vidjeti, Podžić u saopštenju kaže jedno, a Fazlagić drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.