DRŽAVNI ZASTUPNIK

Magazinović za "Avaz": Smjena Podžića je samo kreativni način da se stranke iz RS vrate u Parlament BiH

Mislim da ne postoji šansa da ovu odluka Tegeltije prođe, kaže Magazinović

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović. Agencije

Piše: E. Halimić

5.10.2021

Odluka kojom predsjedavajući Vijeće ministara Zoran Tegeltija (SNSD) traži smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića (DF) samo je kreativni način koji su smislile stranke iz RS kako bi se bez poraza vratile u institucije i završile blokadu, kazao je za portal „Avaza“ zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP).


- Kroz ovaj potez prepoznajem želju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova njegove stranke da se vrate u Parlament BiH. I pozicija i opozicija tragale su za načinom kako da to urade, a da ne budu poraženi. Našli su ga upravo kroz ovu odluku. Dolazak na sjednicu Parlamenta BiH pokušat će opravdati glasanjem za smjenu ministra Podžića, a za kojeg unaprijed znaju da neće biti smijenjen – pojasnio je Magazinović.

Dodao je da na ovaj način stranke žele da dobije opravdanje pred svojim biračima budući da su obećali kako će blokada trajati dok se ne desi povlačenje Inckovog zakona.

Komentarišući najavu Milorada Dodika da će Podžić biti smijenjen, Magazinović kaže da Tegeltija nije prvi član neke stranke koji se na poziciji koju obnaša ponaša onako kako to traži stranački šef.

- Ovdje je vrlo jasno da će članovi stranaka slijediti ono što im predsjednik kaže. Pa imamo slučaj gospodina Šefika Džaferovića koji je nakon nepunih godinu dana na poziciji člana Predsjedništva BiH kazao da se više neće kandidirati jer je lider SDA Bakir Izetbegović kazao da će se kandidirati na njegovo mjesto – poručio je Magazinović.

Prema njegovim riječima, slične stvari se dešavaju i u mnogim drugim stranka, a gdje se predsjednici ponašaju autoritativno.

- Mislim da ne postoji šansa da ovu odluka Tegeltije prođe na Parlamentu BiH, jer ovdje ne postoji namjera da se POdžić smijeni, već da se preko njegovih leđa ljudi vrate u Parlament BiH. Moram priznati da su smislili kreativan način da se vrate – zaključio je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.