NAKON ODLUKE O SMJENI

Iz Ministarstva odbrane BiH za "Avaz": Nema potrebe komentarisati potez Tegeltije, neka svako radi po zakonu

Naglasili su još jednom da ministar Podžić nije otkazao vježbu, već prolongirao

Sifet Podžić: Bez komentara. Agencije

Piše: A. Ka.

5.10.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je danas Odluku o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića i zahtjev uputio u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine koje treba potvrditi odluku da bi smjena bila važeća.

Kontaktirali smo Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH te nam je kratko rečeno:

- Nema potrebe komentarisati potez Tegeltije, neka svako radi po zakonu. Vježba se ne otkazuje, vježba se samo odgađa. Dakle, vježba će se održati. To što neko pokušava procesuirati Podžića za takvu vrstu odluke, to je u njihovoj ingerenciji. Zna se tačno kako se postavljaju ministri, isto tako ima propisana procedura kako se smjenjuju – kazali su nam iz Ureda.

Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Vijeća ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko Distriktom, kao i za usklađivanje rada Vijeća ministara, Odluku o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića donio je odluku, nakon što je ministar Podžić, kako je naveo, prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju.

Predsjedavajući Tegeltija Odluku o smjeni ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića uputio je Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zoran Tegeltija je danas pisao ministru odbrane Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe "Manjača 21", odnosno odgađanju vježbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.