SUD BIH

Respiratorska mafija: Mustafa Kadribegović potvrdio da nije postojala odluka za nabavku respiratora

U petak će svjedočiti Hasan Ganibegović, bivši šef kabineta premijera Vlade FBiH Fadila Novalića

Dolazak Novalića na današnje ročište. A. Saračević

Piše: B. Cerić

6.10.2021

Na današnjem nastavku suđenja premijeru Fadulu Novaliću i drugima zbog nabavke 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM u jeku pandemije koronavirusa, saslušani su svjedokinja Šeherzada Halilović, direktorica privatne firme "Ultrašped", i Mustafa Kadribegović iz Federalne uprave Civilne zaštite, koji je u vrijeme nabavke spornih respiratora bio član Federalnog štaba Civilne zaštite.

Svjedokinja Halilović kazala je da je u aprilu prošle godine bila kontaktu s Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme "Srebrena malina", nakon što joj je Kristijan Marić iz Mostara rekao da će ju Hodžić nazvati.  Hodžić ju je nazvao iz Banja Luke i kazao da uvozi robu vrijednu 10 miliona maraka  te se raspitivao se šta mu sve treba od dozvola.

Navela je kako je tokom razgovora na njeno pitanje da li će se respiratori uvesti odjednom ili sukcesivno, on rekao “oni su mi rekli da će to završiti” , a da je ona mislila da se radi o Vladi FBiH. 

Mustafa Kadribegović je danas potvrdio da je 1. aprila 2020. godine donesena odluka o raspolaganju sedam miliona maraka za nabavku medicincke opreme i sredstava, ali da nije postojala odluka za nabavku respiratora.

300 respiratora

Kadribegović je kazao i da su 1. aprila na telefonskoj sjednici se trebali izjasniti o izdvajanju sredstava, ali u mailu koji su dobili nisu bile navedene specifikacije o respiratorima niti bilo kakvi drugi podaci.

Podsjetio je na raniji iskaz koji je dao Tužilaštvu u kojem je zapovjednica Federalnog štaba Jelka Miličević navela kako je potrebno donijeti odluku o preraspodjeli sredstva i da se pojavilo oko 300 respiratora. koje treba kupoti. 

- Bilo je općenite priče o preraspodjeli sredstava i donošenju odluka, ali nije rečeno da će ti milioni biti izdvojeni isključivo za respiratore. Radilo se o sredstvima za posebne namjene, a kasnije sam saznao da je dio izdvojen i iz tekućih rezervi Vlade Federacije BiH- kazao je Kadribegović.  

U svojim bilješkama vidio je da su izdvojena dodatna sredstva Vlade FBiH i FUCZ te je naknadno utvrdio da ima određenih neslaganja kada je u pitanju cijena.

Osim toga, Kadribegović je rekao kako nije imao saznanja o drugim ugovorima FUCZ sa "Srebenom malinom" već da je za iste saznao iz medija.

O kupovini 100 respiratora za 10,5 miliona maraka saznao je tek 25. aprila kada je na Aerodrom stiglo 80 respiratora.

Resporatori su prebačeni u skladišute FUCZ u Bolničkoj ulici, a riječ je o velikom šatoru . Naveo je kako je Agencija za lijekova dala rok od sedam dana da prebace respiratore u drugo skladište koji je propisno, jer od FUCZ nije bilo za takvu vrstu medicinskih aparata. Pokrenuo je postupak iznajmljivanja skladišta, ali se javila samo jedna firma koja je odustala.

Iz Agencije su mu rekli da respiratori mogu biti skladišteni i u bolnicama, ali nijedna bolnica nije to prihvatila. Iz "Hercegovinalijeka" su rekli da će besplatno skladištiti respiratore šest mjeseci.

Napomenuo je da su pokrenuli spor protiv Agencije za lijekove jer su tražili da se FUCZ registrira kao veleprometnik.

Kadribegović je nakon suspenzije optuženog Solaka jedno vrijeme obnašao v.d. direktora FUCZ-a.


V.d. direktora FUCZ-a

Na sljedećem pretresu zakazanom za petak 8. oktobra, kao svjedok optužbe bit će pozvan Hasan Ganibegović, bivši šef kabineta premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

Osim Novalića, za ovu spornu nabavku su optuženi i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.