POPUT ONOG U HAGU

Aćimović: Očekujem osnivanje Međunarodnog suda za kriminal i korupciju

U “Pandora papirima” za sada je pomenuta samo jedna kompanija iz BiH

Aćimović: Imamo "kandidate". Avaz

Piše: A. Bajramović

7.10.2021

Prvi rezultati istrage “Pandora Papers”, Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), objavljeni su prije samo nekoliko dana, a već su zabrinuli brojne svjetske državnike i druge javne ličnosti koji su skrivali novac u poreznim oazama. Tokom istrage više od 600 novinara analiziralo je oko 11,9 miliona raznih dokumenata i otkrilo više od 29.000 offshore kompanija koje su se koristile za skrivanje bogatstva i izbjegavanje plaćanja poreza. 

“Pandora” i međunarodne sankcije

U “Pandora papirima” za sada je pomenuta samo jedna kompanija iz BiH, ali ekonomski stručnjaci i analitičari ne sumnjaju da će se BiH pominjati i u nastavku objavljivanja materijala ICIJ-a.

- Pretpostavljam da će “Pandora Papers” vrlo brzo objaviti brojna imena i da će mnogi biti iznenađeni. Svako par dana dio istraživanja bit će predstavljen. Vrlo brzo, zbog kriminala i korupcije, očekujem i međunarodne sankcije protiv pojedinaca iz BiH. Te sankcije, kao i “Pandora” vode ka osnivanju Međunarodnog suda za kriminal i korupciju, poput onog u Hagu, kojem će biti izručivani optuženi za visoki kriminal i korupciju. A mi imamo “kandidate” koji će završiti tamo – kazao je za “Avaz”, ekonomski stručnjak i bivši diplomata, Draško Aćimović.


Sankcije SAD i EU

Aćimović dodaje da će se na spisku međunarodnih sankcija naći 36 osoba iz BiH.

- BiH je označena kao jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu. Mnogi ovdje nisu ni imali potrebe da rade preko offshore kompanija, jer peru novce u BiH i pomažu drugima da ih ovdje operu – ističe Aćimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.