PORUKE

Reis Kavazović: Ukoliko ne pokažemo razmjere zla koje su se dogodile, ono će se ponoviti

Zamolio bih ljude koji imaju ta iskustva i kojima nije teško da nam to sad kažu, da to učine radi sebe, radi našeg naroda i radi naše zemlje Bosne, kazao je reisu-l-ulema

Reis Kavazović: Mnogo je puta Bosni učinjeno nasilje, mnogo je rana na njenom tijelu. Facebook

Piše: A. Č.

7.10.2021

- Mnogo je puta Bosni učinjeno nasilje, mnogo je rana na njenom tijelu. Često smo i mi sakrivali te rane u nadi da ćemo sa onima koji su to učinili lakše proći, ali se pokazalo da nije tako - izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u videu kojeg je objavio Memorijalni centar Srebrenica kao poziv svjedocima genocida da ispričaju svoju priču.

Svaka izrečena priča, kako je kazao reisu-l-ulema, ustvari je na neki način suprotstavljanje tom zlu.

- Ja bih zamolio ljude koji imaju ta iskustva i kojima nije teško da nam to sad kažu, da to učine radi sebe, radi našeg naroda i radi naše zemlje Bosne. Žrtve su imale ime, prezime, život, svoju priču, djecu. Ukoliko ne pokažemo razmjere zla koje su se dogodile ono će se ponoviti. Trebamo mezarjem pokazati te razmjere zla koje su se desile u Srebrenici kao i na drugim mjestima. Zbog toga smatram da je svaka izrečena priča na neki način suprotstavljanje tom zlu - kazao je reisu-l-ulema.

Memorijalni centar Srebrenica uveliko radi na snimanju video svjedočenja onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

- Ukoliko ste i Vi boravili u toku rata u opkoljenoj Srebrenici, a željeli biste podijeliti svoja iskustva i sjećanje, molimo Vas da nam se javite. Usmena svjedočenja ostat će iza nas kao svjedoci života i stradanja jednog naroda na ovom području. Važno je da se sačuva glas svih nas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.