BOSANSKA GRADIŠKA

Počela izgradnja kružnog toka: Manje gužve u saobraćaju i nova poslovna zona

U funkciju će biti stavljena obilaznica koja ovaj magistralni put spaja s Čatrnjom, carinskim terminalima i novim mostom preko Save

Radovi u Brestovčini. AVAZ

Piše: B. Grgić

8.10.2021

Konačno je počela izgradnja kružnog toka u Brestovčini, na magistralnom putu Bosanska Gradiška – Banja Luka. 

Na taj način u funkciju će biti stavljena obilaznica koja ovaj magistralni put spaja s Čatrnjom, carinskim terminalima i novim mostom preko Save.

Kružni tok bi trebao rasteretiti uži dio gradske zone u Bosanskoj Gradišci, kao i naselja Kruškik i Obradovac, u kojima vladaju velike gužve tokom čitave godine.

Kilometarske kolone kamiona i putničkih automobila ovdje su gotovo svakodnevna pojava. Kružni tok će se graditi i na drugom kraju obilaznice u Čatrnji, a ona će biti u funkciji do završetka izgradnje mosta preko Save, odnosno već u prvoj polovini naredne godine.

Očekuje se da će nakon puštanja u saobraćaj područje uz obilaznicu biti mjesto novih investicija. Osim fabričkih postrojenja, gradit će se i ugostiteljski, trgovački i uslužni sadržaji.

Zanimljivo je da je gradnja obilaznice počela još 2014. godine, ali da ni nakon osam godina nije stavljena u funkciju, a razlozi su političke prirode, blokada sredstava i promjene u lokalnoj vlasti. Riječ je o trasi dugoj 5,5 kilometara, vrijednoj oko 4 miliona KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.