SPAŠAVANJE RANKA DEBEVCA

Zašto se sve disciplinski teretio predsjednik Suda BiH i kako je oslobođen svake odgovornosti

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA)

Debevec: Krio 14 godina imovinu. Avaz

Piše: M. Aščić

7.10.2021

Iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH, odlukom VSTV oslobođen je svake odgovornosti u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Čak je Drugostepena komisija poništila i odluku Prvostepene, kojom je bio javno opomenut za disciplinske prekršaje za koje se teretio.


Poruke koje je slao tužiteljici Mijović. Avaz

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere“.

Disciplinski se teretio da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.


Mehmedagić i Debevec zajedno snimljeni prošle godine. Arhiv

Debevec se teretio i da je od 2004. godine namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

No, sve je to bilo nedovoljno da se disciplinski kazni, čime je VSTV još jednom pokazao dvostuke aršine u disciplinskim postupcima. Dok je Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica kažnjena za blaže postupke, smjenom, Debevca očigledno spasila ekipa okupljena oko Osmana Mehmedagića Osmice,direktora OSA-e.

Spašavajući Ranka, Osmica spašava sebe svake odgovornosti zbog brojnih afera. Prije svega afere "Diploma", ali u afere Snimak"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.